TORQ Recovery – regeneracja

image02

  • Węglowodany i białko serwatkowe w proporcjach 3:1
  • Część Systemu regeneracji TORQ
  • Glutamina dla ochrony mięśni/odporności
  • Ryboza dla regeneracji komórkowej
  • Łączone węglowodany przenośne

 

Charakterystyka produktu

Napój TORQ Recovery to wysoce zaawansowany napój odżywczy do stosowania po wysiłku. Jego zadanie to nawadnianie, uzupełnianie energii, regeneracja i ładowanie po intensywnym wysiłku. Oto nasze „cztery R”.

image03

Napój TORQ Recovery powstał jako element niezwykle wszechstronnego Systemu regeneracji TORQ. Ten system bierze pod uwagę poziom aktywności i zaleca koncepcje oraz produkty TORQ odpowiadające w sposób łączny fizycznemu obciążeniu organizmu. Aby uzyskać więcej informacji na temat Systemu regeneracji TORQ, kliknij poniższy link:

System regeneracji TORQ

Proszek TORQ Recovery po zmieszaniu z wodą tworzy luksusowy shake o bardzo gładkiej konsystencji. Płynna formuła odpowiada za pierwsze R – nawadnianie. Unikalny skład – polimery glukozy, fruktoza (łączone węglowodany przenośne) oraz izolat białka serwatkowego stymulują szybkie wchłanianie węglowodanów, które odbudowują zapasy glikogenu w organizmie. Zastosowanie wysokiej jakości białek serwatkowych oraz składników aktywnych – D-rybozy i L-Glutaminy - wraz z miksem starannie dobranych witamin i minerałów, wspomaga regenerację i uzupełnianie zapasów składnikowych w przeciążonych włóknach mięśniowych. Charakterystyczna dla marki TORQ jest w szczególności D-ryboza. Obecnie na rynku nie ma żadnego innego składnika odżywczego, który potrafi uzupełniać energię na poziomie wewnątrzkomórkowym. Uważamy, że TORQ Recovery to najbardziej skuteczny preparat tego rodzaju dostępny obecnie na rynku – a na dodatek zawiera NATURALNE dodatki smakowe bez zastosowania barwników ani sztucznych substancji słodzących. W TORQ Recovery nie ma ani jednego składnika, który nie pochodzi z naturalnego źródła lub nie występuje naturalnie w organizmie człowieka.

image06

TORQ Recovery zawiera łączone węglowodany przenośne oraz wysokiej jakości białka serwatkowe w proporcjach 3:1. Ogólnie przyjmuje się, że spożycie łączonych węglowodanów przenośnych oraz wysokiej jakości białka serwatkowego w proporcjach 3:1 tuż po zakończeniu wysiłku przyspiesza syntezę glikogenu (zobacz pełne informacje poniżej). Innymi słowy, pomaga magazynować węglowodany bardziej skutecznie niż gdy są spożywane bez białka oraz/lub gdy czekasz, aż minie okno możliwości uzupełnienia glikogenu. Udowodniono również, że białko serwatki działa szybciej, łatwiej się rozpuszcza i wchłania/syntetyzuje szybciej niż inne źródła białka, a tym samym zapewnia dostawę aminokwasów niezbędnych do odbudowy mięśni z niewielkim opóźnieniem.

image05

Jest to unikalna dla marki TORQ mieszanka D-rybozy, L-Glutaminy, witamin i minerałów, odróżniająca nasze produkty od innych produktów regeneracyjnych na rynku. L-Glutamina pomaga chronić mięśnie przed procesami katabolicznymi (degradacja mięśni) po treningu, a także wzmacnia układ odpornościowy. D-ryboza wprowadza energię do komórek mięśniowych po wysiłku, aby mogły się kurczyć wykorzystując cały potencjał już po upływie 24 godzin. Bez zastosowania rybozy ten proces regeneracji zajmuje nawet 3 dni. Są to drogie składniki (stanowią około 50% ceny produktu, lecz jedynie 9% jego zawartości). Nie jest niczym nadzwyczajnym, że firmy unikają stosowania drogich składników lub twierdzą, że ich produkty zawierają te istotne elementy, podczas gdy dawki są zbyt małe, aby miały znaczący wpływ. Nie wierzymy w kompromisy, dlatego każda porcja TORQ Recovery zawiera dawkę D-rybozy i L-Glutaminy zweryfikowaną w dostępnych badaniach (odwołania na dole strony). Ponadto do TORQ Recovery dodajemy wyczerpujący zestaw witamin i minerałów. Ciężki wysiłek fizyczny ma nieuchronny wpływ na organizm, dlatego preparat regenerujący nie byłby kompletny bez hojnej dawki tych niezbędnych mikroskładników pokarmowych.

Stosowanie produktu

Poniższa tabela pokazuje, jak zalecana dawka TORQ Recovery zmienia się w zależności od masy ciała. Im większa masa ciała, tym większe zapotrzebowanie, ponieważ osoba o większej masie ma większe zapasy glikogenu i więcej mięśni do regeneracji. To oczywiście stanowi jedną z głównych korzyści płynących z zastosowania produktu regeneracyjnego tego typu – zawsze spożywasz optymalną dawkę.

Masa ciała Liczba miarek Dawka proszku Ilość wody
Do 50 kg 3 miarki 75 g 300 ml
50-65 kg 4 miarki 100 g 400 ml
65-80 kg 5 miarki 125 g 500 ml
Powyżej 80 kg 6 miarki 150 g 600 ml

Dobrze jest rozważyć zakup miksera TORQ, ale ponieważ proszek TORQ Recovery miesza się bardzo łatwo, dopóki masz pojemnik ze szczelną pokrywką, w którym pozostanie trochę miejsca na wymieszanie, to też powinno wystarczyć. Zawsze dodawaj proszek do odpowiedniej ilości wody, nie odwrotnie, i dobrze wstrząśnij, aby wymieszać. Idealna będzie chłodna woda, a jeszcze lepiej dodać pokruszony lód! Po zmieszaniu preparat traktuj tak, jak świeże mleko.

Szczegółowe dane produktu

Napój TORQ Recovery to wysoce zaawansowany produkt dla sportowców wytrzymałościowych, który powinien być stosowany jako część Systemu regeneracji TORQ, w przypadku zwiększenia obciążenia/stresu wysiłkowego. Korzyści płynące ze stosowania TORQ Recovery zostały podsumowane powyżej, ale tutaj omówimy je bardziej szczegółowo. Liczby podane w nawiasach stanowią odwołanie do konkretnych badań (wymienionych u dołu tej strony), które potwierdzają to, o czym mówimy.

image08

Nawodnienie: Nie podlega dyskusji, że nawadnianie stanowi ważny element procesu regeneracji, a woda z którą należy wymieszać proszek wyraźnie wspiera ten proces. W sytuacjach, gdy straty płynów są szczególnie wysokie, napój TORQ Recovery nie zapewni wystarczającej ilości płynów, aby kompleksowo nawodnić organizm, więc po jego spożyciu należy kontynuować przyjmowanie płynów. Pamiętaj, że kompleksowe nawodnienie w wyjątkowych sytuacjach wymaga także uzupełnienia utraconych elektrolitów, aby przywrócić równowagę homeostatyczną. Można więc zastanowić się nad dodatkowym zastosowaniem preparatu TORQ Hypotonic.

image07

Uzupełnianie energii/zapasów węglowodanów: Organizm posiada bardzo ograniczoną ilość węglowodanów endogennych, zgromadzonych w mięśniach i wątrobie. W sumie zapasy te stanowią około 5% całkowitych zapasów energetycznych organizmu, jednak węglowodany to preferowane źródło paliwowe – podczas wysiłku mogą stanowić nawet 50% (lub więcej) całkowitej wydatkowanej energii, w zależności od intensywności i czasu trwania wysiłku (1). Ograniczenie zapasów i zdolności do absorpcji oraz wykorzystania węglowodanów podczas wysiłku może spowodować niemal całkowite ich wyczerpanie podczas intensywnej wytrzymałościowej sesji treningowej lub zawodów.

Po ich wyczerpaniu, organizm może uzupełnić zapasy w ciągu około 24 godzin (2), pod warunkiem wystarczającej podaży węglowodanów. Jednak może to potrwać znacznie dłużej, jeśli spożywane węglowodany będą niewłaściwe. Ze względu na czas, jakiego organizm potrzebuje do odnowienia zapasów podczas treningów lub zawodów, gdy sesje wysiłkowe są zakończone ograniczonym odpoczynkiem i regeneracją, dostarczanie odpowiednich ilości energii oraz uzupełnianie zapasów glikogenu ma kluczowe znaczenie dla wydajności w kolejnych sesjach oraz (jak dowiedziono) szybciej przywraca możliwości wysiłkowe (3).

image10

Po wysiłku następują dwie główne fazy uzupełniania zapasów węglowodanów. Początkowo następuje bardzo szybka faza, która jest niezależna od hormonu insuliny i trwa około 30-60 minut, a po niej następuje znacznie wolniejsza faza insulinozależna, która może trwać kilka godzin. Podczas fazy wstępnej organizm jest w stanie szybko przetworzyć węglowodany na glikogen, dzięki aktywności transportera Glut-4, który działa w sposób podobny do insuliny. To, w połączeniu ze zwiększoną wysiłkową wrażliwością na insulinę sprawia, że absolutnie konieczne jest spożycie odpowiedniej ilości kalorii w czasie krótkiego okna tuż po wysiłku. Wykazano, że opóźnienie spożycia węglowodanów o 2 godziny lub więcej zmniejsza tempo uzupełniania zapasów węglowodanów (resynteza) o 50% (4), a to nie jest wskazane w obliczu zbliżających się zawodów lub ciężkiego treningu! Dlatego tak ważne jest jak najlepsze wykorzystanie czasu od razu po treningu poprzez zapewnienie odpowiedniej podaży węglowodanów. Dlatego właśnie zalecamy spożycie TORQ Recovery w ciągu 15 minut od zakończenia wysiłku.

Tak więc występuje ugruntowana potrzeba uzupełnienia węglowodanów po wysiłku, ale ile jest potrzebnych i w jakiej formie? Ze względu na ograniczone ramy czasowe, w których organizm jest w stanie szybko uzupełnić zapasy węglowodanów po wysiłku, opłaca się maksymalnie wykorzystać ten czas i możliwe szybko wprowadzić węglowodany do organizmu. Najbardziej skutecznym sposobem jest spożycie szybkoprzyswajalnych węglowodanów o wysokim IG (indeks glikemiczny), co gwarantuje dostarczenie ich do organizmu. Węglowodany o wysokim IG nie tylko powodują szybki wzrost stężenia cukru we krwi, ale również po początkowej fazie insulinozależnej prowokują szybkie uwalnianie insuliny (hormonu odpowiedzialnego za magazynowanie węglowodanów), co wspomaga uzupełnianie endogennych zapasów węglowodanów. Jak omówiono poniżej, fruktoza – pomimo że jest węglowodanem o niskim IG – również odgrywa ważną ze względu na wyjątkową metodę dostarczania.

image09

Łączone węglowodany przenośne: Szybkość wchłaniania węglowodanów można poprawić stosując łączone węglowodany przenośne (tj. dwa rodzaje węglowodanów, które nie konkurują ze sobą o wchłanianie w jelitach) – maltodekstrynę i fruktozę (jak w TORQ Recovery). Badania prowadzone przez Wallisa i in. (5) wykazały, że wykorzystanie połączenia glukozy i fruktozy może zapewnić prędkość resyntezy glikogenu porównywalną do najwyższych zgłaszanych w badaniu. Następnie Decombaz i in. (6) wykazali, że spożycie maltodekstryny i fruktozy po wysiłku powoduje dwukrotne zwiększenie szybkości resyntezy węglowodanów w wątrobie, jednym z głównych magazynów węglowodanów. Ma to ogromny wpływ na szybką regenerację, ponieważ szybsza resynteza węglowodanów zapewni uczucie wypoczęcia i świeżości przed następną sesją treningową/zawodami. Dwa króciutkie klipy poniżej pokazują jak pochodne glukozy i fruktozy wykorzystują różne transportery jelitowe i jak połączenie obu zwiększą ogólne wchłanianie węglowodanów. Pierwszy klip pokazuje, że wchłanianie przez ściany jelita jest ograniczone, gdy węglowodany pochodzą tylko z glukozy.

grafika1 glukoza

Drugi klip pokazuje, że wprowadzenie dwóch rodzajów węglowodanów (dodatkowa fruktoza) znacznie zwiększa wchłanianie.

grafika2 glukaza i fruktoza

Dalsze spożywanie węglowodanów: W celu zapewnienia maksymalnej szybkości resyntezy (zapasy), badania zalecają spożycie około 1-1,2 g na kg masy ciała (7, 8) natychmiast po wysiłku. Większe ilości nie dadzą dodatkowych korzyści, a mniejsze pogorszą skuteczność regeneracji. Początkowe spożycie węglowodanów powinno być później kontynuowane jako regularne, częste spożycie dawek węglowodanów. I właśnie w tym momencie wkracza produkt TORQ Recovery Organic, umożliwiający łatwe zwiększenie zawartości węglowodanów w jedzeniu. Ten produkt jest dostępny osobno i stanowi element Systemu regeneracji TORQ. Można oczywiście korzystać ze standardowego jedzenia, jednak wygoda stosowania produktu takiego jak TORQ Energy Natural Organic i kompaktowy charakter kalorii pochodzących z węglowodanów sprawiają, że to atrakcyjna opcja. Tak więc po tym, jak bezpośrednio po zakończeniu bardzo intensywnego wysiłku spożyjesz napój regeneracyjny, zwłaszcza gdy planujesz kolejny ciężki trening następnego dnia, przez 3-4 godziny powinieneś spożywać 1-1,2 g węglowodanów na godzinę. Badania wykazały również, że częste (co 15-30 minut) podawanie węglowodanów po wysiłku jeszcze lepiej stymuluje resyntezę zapasów węglowodanów w organizmie (lepiej niż dłuższe interwały). Tak więc małe i częste porcje wspomagają proces regeneracji (9, 10). Należy pamiętać, że przyjmowanie TORQ Organic Energy stanowi „Fazę 3” Systemu regeneracji TORQ, więc jego stosowanie jest niezbędne tylko w okresach wysokiego obciążenia treningowego.

image13

Podwójna rola białka: Długi, ciężki trening powoduje nie tylko uszczuplenie zapasów węglowodanów w organizmie, ale również uszkodzenia tkanki mięśniowej i rozkład białek w organizmie. Dodanie białka do napoju regeneracyjnego nie tylko może zapobiec rozwojowi procesów katabolicznych, ale zwiększa też tempo syntezy glikogenu w mięśniach po treningu (11, 12), wywołując działanie anaboliczne i naprawcze dla mięśni i wspomagając adaptację treningową. Tempo syntezy białek można dodatkowo zwiększyć za pomocą izolatu serwatki (białko stosowane w TORQ Recovery), rozpuszczalnego białka, które charakteryzuje się szybkim wchłanianiem z jelit (13, 14), co zwiększa tempo procesu regeneracji.

Również znaczący jest fakt, że dodatek białka serwatkowego w napoju regeneracyjnym podnosi poziom stężenia insuliny oraz wspomaga magazynowanie węglowodanów w mięśniach i wątrobie, przy stosunkowo niższej dawce węglowodanów (15,16).

Moglibyśmy bez końca rozprawiać o korzyściach białka, ale zasadniczo omówione tu dwa elementy są bardzo istotne i nie wymagają dalszych objaśnień. Białko stanowi podłoże dla naprawy włókien mięśniowych oraz wspomaga magazynowanie glikogenu.

image11

D-ryboza jest obecna w każdej żywej komórce organizmu i jest wykorzystywana do wytwarzania ATP (wskaźnik energetyczny komórki) od podstaw. Organizm potrafi sam wyprodukować rybozę z glukozy, ale wymaga to energii i jest procesem bardzo powolnym. Badania nad suplementacją rybozy (16, 17) wykazały, że przyjmowanie zaledwie 3-5 g dziennie powoduje przywrócenie normalnego poziomu ATP w ciągu 6-22 godzin po wyczerpującym wysiłku. Bez suplementacji proces ten może trwać 26-93 godziny (czyli suplementacja rybozą zapewnia poprawę o 340-430%).

Każda komórka organizmu zawiera ATP (adenozynotrójfosforan), związek bogaty w energię, który zawiera praktycznie całą energię potrzebną do codziennego funkcjonowania. Gdy ATP ulega rozpadowi na ADP + Pi (adenozynodifosforan + anion fosforanowy), uwalniana jest energia, która służy do napędzania wszystkich funkcji organizmu. Tak więc oczywistym jest, że to rozpad ATP w komórkach pracujących mięśni dostarcza energii do treningu. Bez tego nie mógłbyś się ruszyć!

Metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek prowadzi do połączenia ADP + Pi w ATP. Następnie ATP jest dostępny do wykorzystania podczas kurczenia mięśni. Następuje wtedy ponownie rozpad na ADP + Pi i tak dalej. Podczas wysiłku fizycznego ten cykl zachodzi bardzo szybko i stale, w celu zaspokojenia znacznych potrzeb energetycznych.

image12

Badania wykazały, że po wysiłku fizycznym z maksymalnym obciążeniem, pule ATP i ADP + Pi w komórkach mięśni szkieletowych zostają uszczuplone aż o 20-28%. Stojące za tym mechanizmy są dość skomplikowane i wiążą się z utratą związku o nazwie AMP (adenozynomonofosforan), jednak efekt netto jest taki, że ogólne pule ATP i ADP + Pi w każdej komórce ulegają uszczupleniu, co poważnie ogranicza ich potencjał energetyczny. Nie ma znaczenia, ile węglowodanów wtłoczysz do ciała. Jeśli poziom tych nukleotydów jest niski, nie będziesz mieć surowców potrzebnych do wydajnego wytwarzania energii. Aby jeszcze bardziej skomplikować sprawę dodajmy, że gdy AMP opuszcza komórkę, nie powraca już, dlatego poziomy ATP i ADP + Pi pozostają niskie, a mogą obniżyć się jeszcze bardziej, jeśli zdecydujesz się na kolejny trening o wysokiej intensywności.

Warto zauważyć, że większość badań w zakresie nauk o sporcie dotyczyła suplementacji D-rybozy w odniesieniu do poprawy siły mięśni i nie przyniosły one rozwiązania. Taka jest prawda – nie ma dowodów na to, że D-ryboza zwiększa siłę. Jednak nie można zaprzeczyć, że ma wpływ na regenerację komórkową (przywrócenie normalnego poziomu siły po ciężkim wysiłku). To fakt fizjologiczny, a włączenie tego niesamowitego składnika do napoju TORQ Recovery stanowi o jego wyjątkowości i przewadze. TORQ Recovery zawiera pełną dawkę D-rybozy, jaką zalecają wyniki badań (3-5 g w zależności od wagi ciała). 3% składników TORQ Recovery stanowi D-ryboza.

image14

L-Glutamina to aminokwas występujący najobficiej w organizmie, w dużej części dlatego, że bardzo potrzebują go: mózg, jelita, nerki, płuca i układ odpornościowy, a także dlatego, że organizm potrafi go wytwarzać. Jest on określany mianem „aminokwasu nieistotnego”, ale może to być mylące, ponieważ w okresach intensywnego trenowania, jeśli pozostawimy organizm sam sobie, dojdzie do uszkodzenia tkanki mięśniowej.

Logika mówi, że nie jest to pożądane u sportowca. Dlatego suplementacja L-Glutaminy bezpośrednio po treningu powstrzymuje żerowanie organizmu na zbudowanych z poświęceniem mięśniach. Gwarantuje również dostępność dużych ilości L-Glutaminy dla układu odpornościowego. W licznych badaniach zajmowano się wpływem efektu suplementacji L-Glutaminą na układ odpornościowy i pomimo że wyniki są różne, wydaje się że znaleziono wystarczająco dużo dowodów na poparcie jej wartości (18, 20). TORQ Recovery zawiera pełną dawkę L-Glutaminy, jaką zalecają wyniki badań (4-8 g w zależności od wagi ciała). 6% składników TORQ Recovery stanowi L-Glutamina.

 image15

Naturalne aromaty, bez barwników i bez sztucznych substancji słodzących: Nie uznajemy stosowania sztucznych substancji słodzących, takich jak aspartam, acesulfam K, sacharyna czy sukraloza. Te sztuczne słodziki są 100 razy słodsze niż cukier, a aspartam/acesulfam K są szczególnie kontrowersyjne w zakresie długoterminowego wpływu na zdrowie. Nie dają żadnych korzyści pod względem wydajności, a nasza postawa jest wobec nich taka sama, jak w przypadku barwników i konserwantów – jeśli nie są potrzebne w preparacie ze względów funkcjonalnych, po co je dodawać?

Profile smakowe

image16

  • Mandarynkowy jogurt
  • Banan i mango
  • Czekoladowo-miętowy
  • Ciasteczkowy krem
  • Truskawkowy krem

Informacje o wartościach odżywczych

Składniki (Mandarynkowy jogurt): Maltodekstryna (polimery glukozy 25%), fruktoza (23%), jogurt w proszku (20%), odtłuszczone mleko w proszku (mleko), L-Glutamina (6%), izolat białka serwatkowego (mleko) (4%), D-ryboza (3%), substancja zagęszczająca (guma tara), naturalne aromaty (1%), miks witamin i minerałów (0,1%) 

 

na porcję 
75 g

na porcję 
100 g

na porcję 
125 g

na porcję 
150 g

Wartość energetyczna (kJ)

1119

1492

1865

2238

Wartość energetyczna (Kcal)

268

358

447

537

Tłuszcz (g)

0,1

0,2

0,3

0,3

w tym tłuszcze nasycone (g)

0,1

0,1

0,1

0,2

Węglowodany (g)

49,8

66,4

83

99,6

w tym cukry (g)

28,5

38

47,5

57

Błonnik pokarmowy (g)

1,7

2,2

2,8

3,3

Białko (g)

16,6

22

27,5

33

Sód (g)

0,1

0,2

0,2

0,3

Wapń (g)

0,3

0,4

0,5

0,6

Cynk (mg)

1,4

1,9

2,4

2,9

Żelazo (mg)

1,3

1,8

2,3

2,7

Niacyna (mg)

1,2

1,6

2

2,4

Witamina E (mg)

0,7

1

1,3

1,5

Kwas pantotenowy (mg)

0,4

0,6

0,8

0,9

Witamina B6 (mg)

0,2

0,3

0,4

0,5

Ryboflawina (mg)

0,1

0,2

0,3

0,3

Tiamina (mg)

0,1

0,2

0,3

0,3

Witamina A (µg)

75

100

125

150

Folacyna (µg)

19

25

31

38

Biotyna (µg)

14

19

24

29

Witamina D (µg)

0,3

0,4

0,5

0,6

Witamina B12 (µg)

0,1

0,2

0,3

0,3

  

Informacje dla alergików: Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubionym drukiem. Zawiera mleko. Do produkcji nie użyto składników zawierających gluten.

Bez konserwantów // Bez barwników // Bez sztucznych substancji słodzących // Odpowiedni dla wegan // Bez zawartości pszenicy

Przetestowany zgodnie z normą ISO 17025 na obecność substancji zabronionych.

Składniki (Banan i mango): Odtłuszczone mleko w proszku (mleko), maltodekstryna (polimery glukozy 28%), fruktoza (19%), L-Glutamina (6%), izolat białka serwatkowego (mleko) (4%), D-ryboza (3%), substancja zagęszczająca (guma tara), naturalne aromaty (1%), miks witamin i minerałów (0,1%)

 

na porcję
75 g

na porcję
100 g

na porcję
125 g

na porcję
150 g

Wartość energetyczna (kJ)

1119

1492

1865

2238

Wartość energetyczna (Kcal)

268

358

447

537

Tłuszcz (g)

0,1

0,2

0,3

0,3

w tym tłuszcze nasycone (g)

0,1

0,1

0,1

0,2

Węglowodany (g)

49,8

66,4

83

99,6

w tym cukry (g)

28,5

38

47,5

57

Błonnik pokarmowy (g)

1,7

2,2

2,8

3,3

Białko (g)

16,5

22

27,5

33

Sód (g)

0,1

0,2

0,2

0,3

Wapń (g)

0,4

0,5

0,6

0,7

Cynk (mg)

1,4

1,9

2,4

2,9

Żelazo (mg)

1,3

1,8

2,3

2,7

Niacyna (mg)

1,2

1,6

2

2,4

Witamina E (mg)

0,7

1

1,3

1,5

Kwas pantotenowy (mg)

0,4

0,6

0,8

0,9

Witamina B6 (mg)

0,2

0,3

0,4

0,5

Ryboflawina (mg)

0,1

0,2

0,3

0,3

Tiamina (mg)

0,1

0,2

0,3

0,3

Witamina A (µg)

75

100

125

150

Folacyna (µg)

19

25

31

38

Biotyna (µg)

14

19

24

29

Witamina D (µg)

0,3

0,4

0,5

0,6

Witamina B12 (µg)

0,1

0,2

0,3

0,3

 

Informacje dla alergików: Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubionym drukiem. Zawiera mleko. Do produkcji nie użyto składników zawierających gluten.

Bez konserwantów // Bez barwników // Bez sztucznych substancji słodzących // Odpowiedni dla wegan // Bez zawartości pszenicy

Przetestowany zgodnie z normą ISO 17025 na obecność substancji zabronionych.

Składniki (Czekoladowo-miętowy): Odtłuszczone mleko w proszku (mleko), maltodekstryna (polimery glukozy 28%), fruktoza (20%), L-Glutamina (6%), kakao w proszku, izolat białka serwatkowego (mleko) (4%), D-ryboza (3%), substancja zagęszczająca (guma tara), naturalne aromaty (2%), miks witamin i minerałów (0,1%)

 

na porcję
75 g

na porcję
100 g

na porcję
125 g

na porcję
150 g

Wartość energetyczna (kJ)

1099

1465

1831

2197

Wartość energetyczna (Kcal)

263

350

438

525

Tłuszcz (g)

0,6

0,8

1

1,2

w tym tłuszcze nasycone (g)

0,4

0,5

0,6

0,7

Węglowodany (g)

48,2

64,3

80,4

96,5

w tym cukry (g)

26,4

35,2

44

52,8

Błonnik pokarmowy (g)

2,5

3,9

4,9

5,9

Białko (g)

16,1

21,4

26,8

32,1

Sód (g)

0,1

0,2

0,3

0,3

Wapń (g)

0,3

0,4

0,5

0,6

Cynk (mg)

1,4

1,9

2,4

2,9

Żelazo (mg)

1,3

1,8

2,3

2,7

Niacyna (mg)

1,2

1,6

2

2,4

Witamina E (mg)

0,7

1

1,3

1,5

Kwas pantotenowy (mg)

0,4

0,6

0,8

0,9

Witamina B6 (mg)

0,2

0,3

0,4

0,5

Ryboflawina (mg)

0,1

0,2

0,3

0,3

Tiamina (mg)

0,1

0,2

0,3

0,3

Witamina A (µg)

75

100

125

150

Folacyna (µg)

19

25

31

38

Biotyna (µg)

14

19

24

29

Witamina D (µg)

0,3

0,4

0,5

0,6

Witamina B12 (µg)

0,1

0,2

0,3

0,3

 

Informacje dla alergików: Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubionym drukiem. Zawiera mleko. Do produkcji nie użyto składników zawierających gluten.

Bez konserwantów // Bez barwników // Bez sztucznych substancji słodzących // Odpowiedni dla wegan // Bez zawartości pszenicy

Przetestowany zgodnie z normą ISO 17025 na obecność substancji zabronionych. 

Składniki (Ciasteczkowy krem): Odtłuszczone mleko w proszku (mleko), maltodekstryna (polimery glukozy 28%), fruktoza (19%), L-Glutamina (6%), izolat białka serwatkowego (mleko) (4%), D-ryboza (3%), substancja zagęszczająca (guma tara), naturalne aromaty (1%), miks witamin i minerałów (0,1%) 

 

na porcję
75 g

na porcję
100 g

na porcję
125 g

na porcję
150 g

Wartość energetyczna (kJ)

1119

1492

1865

2238

Wartość energetyczna (Kcal)

268

358

447

537

Tłuszcz (g)

0,1

0,2

0,3

0,3

w tym tłuszcze nasycone (g)

0,1

0,1

0,1

0,2

Węglowodany (g)

49,8

66,4

83

99,6

w tym cukry (g)

28,5

38

47,5

57

Błonnik pokarmowy (g)

1,7

2,2

2,8

3,3

Białko (g)

16,6

22

27,5

33

Sód (g)

0,1

0,2

0,2

0,3

Wapń (g)

0,4

0,5

0,6

0,7

Cynk (mg)

1,4

1,9

2,4

2,9

Żelazo (mg)

1,3

1,8

2,3

2,7

Niacyna (mg)

1,2

1,6

2

2,4

Witamina E (mg)

0,7

1

1,3

1,5

Kwas pantotenowy (mg)

0,4

0,6

0,8

0,9

Witamina B6 (mg)

0,2

0,3

0,4

0,5

Ryboflawina (mg)

0,1

0,2

0,3

0,3

Tiamina (mg)

0,1

0,2

0,3

0,3

Witamina A (µg)

75

100

125

150

Folacyna (µg)

19

25

31

38

Biotyna (µg)

14

19

24

29

Witamina D (µg)

0,3

0,4

0,5

0,6

Witamina B12 (µg)

0,1

0,2

0,3

0,3

Informacje dla alergików: Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubionym drukiem. Zawiera mleko. Do produkcji nie użyto składników zawierających gluten.

Bez konserwantów // Bez barwników // Bez sztucznych substancji słodzących // Odpowiedni dla wegan // Bez zawartości pszenicy

Przetestowany zgodnie z normą ISO 17025 na obecność substancji zabronionych.

Składniki (Truskawkowy krem): Odtłuszczone mleko w proszku (mleko), maltodekstryna (polimery glukozy 28%), fruktoza (19%), L-Glutamina (6%), izolat białka serwatkowego (mleko) (4%), D-ryboza (3%), substancja zagęszczająca (guma tara), naturalne aromaty (1%), miks witamin i minerałów (0,1%)

 

na porcję
75 g

na porcję
100 g

na porcję
125 g

na porcję
150 g

Wartość energetyczna (kJ)

1106

1475

1844

2213

Wartość energetyczna (Kcal)

264

352

440

528

Tłuszcz (g)

0,1

0,2

0,2

0,3

w tym tłuszcze nasycone (g)

0,1

0,1

0,1

0,2

Węglowodany (g)

49,3

65,7

82,1

98,6

w tym cukry (g)

30,5

40,7

50,9

61,1

Błonnik pokarmowy (g)

1,7

2,2

2,8

3,3

Białko (g)

16,4

21,9

27,4

32,9

Sód (g)

0,1

0,2

0,2

0,3

Wapń (g)

0,4

0,5

0,6

0,7

Cynk (mg)

1,4

1,9

2,4

2,9

Żelazo (mg)

1,3

1,8

2,3

2,7

Niacyna (mg)

1,2

1,6

2

2,4

Witamina E (mg)

0,7

1

1,3

1,5

Kwas pantotenowy (mg)

0,4

0,6

0,8

0,9

Witamina B6 (mg)

0,2

0,3

0,4

0,5

Ryboflawina (mg)

0,1

0,2

0,3

0,3

Tiamina (mg)

0,1

0,2

0,3

0,3

Witamina A (µg)

75

100

125

150

Folacyna (µg)

19

25

31

38

Biotyna (µg)

14

19

24

29

Witamina D (µg)

0,3

0,4

0,5

0,6

Witamina B12 (µg)

0,1

0,2

0,3

0,3

Informacje dla alergików: Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubionym drukiem. Zawiera mleko. Do produkcji nie użyto składników zawierających gluten.

Bez konserwantów // Bez barwników // Bez sztucznych substancji słodzących // Odpowiedni dla wegan // Bez zawartości pszenicy

Przetestowany zgodnie z normą ISO 17025 na obecność substancji zabronionych.

Napój TORQ Recovery jest dostępny w saszetkach po 75 g, w kartonach po 10 saszetek (10 x 75 g), w pojemnikach 500 g i w woreczkach o wadze 1,5 kg. Oferujemy również opakowania 3 kg i 6 kg:

image18image20image19

Jeśli masz jakiekolwiek pytania, skontaktuj się z nami pisząc na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub dzwoniąc na infolinię pod numer 794 270 170.

Odwołania w badaniach

  1. Beelen M, Burke LM, Gibala MJ, Van Loon L JC (2010 r.) Nutritional strategies to promote post exercise recovery. Int J Sport Nutr Exerc Metab grudzień 20(6):515-32.
  2. Burke LM, Collier GR, Beasley SK, Davis PG, Fricker PA, Heeley P i Hargreaves M (1995 r.) Effect of coigestion of fat and protein with carbohydrate feedings on muscle glycogen storage. Journal Applied Physiology, 76(6) 2187-2192.
  3. Fallowfield JL, Williams C, Singh R. (1995 r.) The influence of ingesting a carbohydrate-electrolyte beverage during 4 hours of recovery on subsequent endurance capacity. Int J Sport Nutr 1995 r.; 5: 285-99.
  4. Ivy Jl, Katz AL, Cutler Cl, Sherman WM, Coyle EF (1988 r.) Muscle glycogen synthesis after exercise: effect of time of carbohydrate ingestion. Journal Applied Physiology. kwiecień:64(4)1480-5.
  5. Wallis GA, Hulston CJ, Mann CH, Roper HP, Tipton KD, Jeukendrup AE. (2008 r.) Postexercise muscle glycogen synthesis with combined glucose and fructose ingestion. Med Sci Sports Exerc. październik;40(10):1789-94.
  6. Décombaz J, Jentjens R, Ith M, Scheurer E, Buehler T, Jeukendrup A, Boesch C. (2011 r.) Fructose and galactose enhance postexercise human liver glycogen synthesis. Med Sci Sports Exerc. 2011 r. październiki;43(10):1964-71.
  7. Betts JA, Williams C. (2010 r.) Short-Term recovery from prolonged exercise. Sports Medicine. 40(11)941-959.
  8. Beelen M, Burke LM, Gibala MJ, Van Loon LJC. (2010 r.) Nutritional strategies to promote post exercise recovery. Journal of Physical Activity and Health.
  9. Jentjens, R.L., van Loon, L.J., Mann, C.H., Wagenmakers, A.J.,& Jeukendrup, A.E. (2001 r.) Addition of protein and amino acids to carbohydrates does not enhance postexercise muscle glycogen synthesis. Journal of Applied Physiology, 91(2) 839-846.
  10. van Loon, L.J., Saris, W.H., Kruijshoop, M., & Wagenmakers, A.J. (2000 r. b). Maximizing postexercise muscle glycogen synthesis: Carbohydrate supplementation and the application of amino acid or protein hydrolysate mixtures. The American Journal of Clinical Nutrition, 72(1), 106–111.
  11. Gibala, M.J. (2007 r.) Protein metabolism and endurance exercise. Sports Medicine (Auckland, N.Z.), 37(4–5), 337–340.
  12. Howarth, K.R., Moreau, N.A., Phillips, S.M., & Gibala, M.J.(2009 r.). Coingestion of protein with carbohydrate during recovery from endurance exercise stimulates skeletal muscle protein synthesis in humans. Journal of Applied Physiology (Bethesda, Md.), 106(4), 1394–1402.
  13. Tang, J.E., & Phillips, S.M. (2009 r.) Maximizing muscle protein anabolism: The role of protein quality. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 12(1), 66–71.
  14. Dangin, M., Guillet, C., Garcia-Rodenas, C., Gachon, P., Bouteloup- Demange, C., Reiffers-Magnani, K., . . . Beaufrère,B. (2003 r.) The rate of protein digestion affects protein gain differently during aging in humans. The Journal of Physiology, 549(Pt. 2), 635–644.
  15. Zawadzki, K.M.,B.B. Yaspelkis III i J.L. Ivy. (1992 r.) Carbohydrate-protein complex increased the rate of muscle glycogen storage after exercise. J Appl Physiol 72:1854-59.
  16. Burke, E.R. dr (1999 r.). D-Ribose, what you need to know. Avery Publishing Group.
  17. Burke, E.R. dr (2002 r.). Serious Cycling. Human Kinetics. strony 167-169 (ryboza), 171-172 (L-Glutamina), 173-174 (HMB).
  18. Paswater, R.A. PhD i Fuller, J. PhD (1997 r.). Building Muscle Mass, Performance And Health With HMB. Keats Publishing.
  19. Williams, M.H. dr (1998 r.). The Ergogenics Edge. Human Kinetics.
  20. Wilmore, J.H. i Costill, D.L. (1999 r.) Physiology of Sport and Exercise. Human Kinetics.
  21. Bompa, T.O. (1999 r.) Periodization: Theory and Methodology of Training. Human Kinetics.
  22. Baguet A, Reyngoudt H, Pottier A, Everaert I, Callens S, Achten E, Derave W. (2009 r.) Carnosine loading and washout in human skeletal muscles. J Appl Physiol 106:837–842.
  23. Baguet A, Bourgois J, Vanhee L, Achten E, Derave W (2010 r. a) Important role of muscle carnosine in rowing performance. J Appl Physiol 109:1096–1101.
  24. Derave W, Ozdemir MS, Harris RC, Pottier A, Reyngoudt H, Koppo K, Wise JA, Achten E (2007 r.) B-alanine supplementation augments muscle carnosine content and attenuates fatigue during repeated isokinetic contraction bouts in trained sprinters. J Appl Physiol 103:1736-1743.
  25. Harris RC, Tallon MJ, Dunnett M, Boobis LH, Coakley J, Kim HJ, Fallowfield JL, Hill CA, Sale C, Wise JA (2006 r.) The absorption of orally supplied beta-alanine and its effect on muscle carnosine synthesis in human vastus lateralis. Amino Acids 30:279–289.
  26. Hobson RM, Saunders B, Ball G, Harris RC, Sale C (2012 r.) Effects of beta alanine supplementation on exercise performance: A Meta Anaylsis. Amino Acids (2012 r.) 43:25–37.
  27. Hills CA, Harris RC, Kim HJ, Harris BD, Sale C, Boobis LH, Kim CK, Wise JA. (2006 r.) Influence of B-alanine supplementation on skeletal muscle carnosine concentrations and high intensity cycling capacity. Amino Acids 32:225-233.
  28. Van Thienen R, Van Proeyen K, Vanden Eynde B, Puype J, Lefere T, Hespel P. (2009 r.) Alanine Improves Sprint Performance in Endurance Cycling. Med. Sci. Sports Exerc., t. 41, nr 4, str. 898–903.
  29. Cade R, Conte M, Zauner C, Mars D, Peterson J, Lunne D, Hommen N, Packer D. (1984 r.) Effects of phosphate loading on 2,3 diphosphoglycerate and maximal oxygen uptake. Med Sci Sports Exerc, 16:263-8.
  30. Kreider RB, Miller GW, Williams MH, Somma CT, Nasser TA. (1990 r.) Effects of phosphate loading on oxygen uptake, ventilatory anaerobic threshold, and run performance. Med Sci Sports Exerc, 22(2):250-6.
  31. Stewart I, McNaughton L, Davies P, Tristram S. (1990 r.) Phosphate loading and the effects of VO2max in trained cyclists. Res Quart, 61:80-4.
  32. Kreider RB, Miller GW, Schenck D, Cortes CW, Miriel V, Somma CT, Rowland P, Turner C, Hill D. (1992 r.) Effects of phosphate loading on metabolic and myocardial responses to maximal and endurance exercise. Int J Sport Nutr2(1):20-47.
  33. Folland JP, Stern R, Brickley G. (2008 r.) Sodium phosphate loading improves laboratory cycling time-trial performance in trained cyclists. J Sci Med Sport, 11(5):464-8.
  34. Bernardot, D. PhD (2000 r.) Nutrition for Serious Athletes. Human Kinetics.