TORQ Gel

image01

torq gel prod hlts

Charakterystyka produktu

Żel TORQ to naturalnie aromatyzowany hipertoniczny żel energetyczny, nie zawierający żadnych sztucznych substancji słodzących ani barwników, o jedwabiście gładkiej konsystencji, który rozpływa się w ustach. Ten produkt został starannie opracowany w taki sposób, aby niezwykle szybko i skutecznie dostarczał do pracujących mięśni unikalną mieszankę TORQ, na którą składają się łączone węglowodany przenośne (mieszanka maltodekstryny z fruktozą w proporcjach 2:1, której skuteczność potwierdzają badania) oraz pięć najważniejszych elektrolitów. Jest również rzeczą oczywistą, że nasze smaki są co najmniej innowacyjne, a w tej kwestii nasza reputacja nas wyprzedza. Żel TORQ Energy stanowi część Systemu uzupełniania energii TORQ, więc może być spożywany równolegle z napojami, batonami i cukierkami do żucia TORQ, co zapewnia optymalną wydajność. Poświęć chwilę, aby poczytać o Systemie uzupełniania energii TORQ kliknij TUTAJ i w pełni wykorzystaj możliwości tego produktu.

image02

Każdy żel TORQ zawiera 30 gramów łączonych węglowodanów przenośnych (1 jednostka TORQ), czyli znacznie większe ich stężenie niż u wielu innych producentów, których produkty są dziś dostępne na rynku w większych i cięższych opakowaniach.  System uzupełniania energii TORQ sugeruje zażywanie 2-3 jednostek TORQ na godzinę w postaci napoju energetycznego TORQ Energy wraz z innymi, bardziej zagęszczonymi produktami TORQ, wymienionymi w tabeli poniżej. Żel TORQ to jeden z nich. Im wyższy wskaźnik pocenia, tym więcej należy wypić TORQ Energy względem produktów o większym stężeniu, a gdy wskaźnik pocenia jest niższy, należy mniej pić, a spożywać więcej bardziej skoncentrowanych produktów energetycznych TORQ. Wybór produktu należy do Ciebie. Żel TORQ, baton TORQ i TORQ Chew zawierają łączone węglowodany przenośne. Jedyna różnica między nimi to konsystencja – gładka, miękka lub ciągnąca. Interakcję pomiędzy produktami energetycznymi TORQ wyjaśniliśmy w pełni TUTAJ, a także omówimy bardziej szczegółowo dalej na tej stronie.

torq fs table square650

Stosowanie produktu

W sekcji  System uzupełniania energii TORQ  wyjaśniliśmy dokładnie, jak żel TORQ współpracuje z pozostałymi produktami energetycznymi TORQ ( TORQ Energy baton TORQ i TORQ Chew). Żel TORQ to najszybszy możliwy sposób na spożycie 30 gramów węglowodanów (1 jednostka TORQ), więc nadaje się do stosowania w trakcie wysiłku o dowolnej intensywności. Jest szczególnie preferowany przez sportowców podczas bardzo intensywnych wyścigów lub treningów, gdy trudniej jest zjeść baton TORQ lub cukierek TORQ Chew. Z tych powodów doradzamy łączenie napoju TORQ Energy z żelami energetycznymi TORQ podczas bardzo intensywnych wyścigów, a z batonami TORQ i cukierkami TORQ Chew na dłuższych dystansach lub podczas treningów o mniejszej intensywności. W systemie uzupełniania energii TORQ wspaniałe jest to, że wybór należy do Ciebie. Szanujemy fakt, że każdy ma swoje preferencje. Jak wskazuje powyższa tabela, konsystencja produktu Żel TORQ jest GŁADKA .

Szczegółowe dane produktu

Łączone węglowodany przenośne:  W żelu TORQ zastosowano mieszankę pochodnych glukozy z fruktozą w proporcjach 2:1, o której mowa w licznych publikacjach zweryfikowanych badań (szczegóły na dole tej strony). Źródła węglowodanów w żelu TORQ stanowią maltodekstryna (z kukurydzy) o bardzo niskiej osmolalności (jest to długołańcuchowa pochodna glukozy) i fruktoza. Udowodniono ponad wszelką wątpliwość, że ta mieszanka węglowodanów dostarcza energii szybciej niż jakakolwiek inna kombinacja węglowodanów lub preparatów zawierających źródła pojedynczych węglowodanów. Obejrzyj dwa króciutkie klipy poniżej. Pokazują, że mieszanka pochodnych glukozy z fruktozą w proporcjach 2:1 dostarcza ponad 40% więcej węglowodanów do krwi na godzinę niż pojedyncze źródło glukozy (następna najlepsza opcja).

grafika1 glukoza

grafika2 glukaza i fruktoza

Hipertoniczność:  Skoncentrowana wysokiej jakości maltodekstryna o niskiej osmolalności sprawia, że żel TORQ ma właściwości hipertoniczne co oznacza, że został zoptymalizowany tak, aby stanowił uzupełnienie energii, nie płynów. To, w połączeniu z unikalną integracją łączonych przenośnych węglowodanów (jak wyjaśniono powyżej) i gładką, łatwą do przełknięcia konsystencją sprawia, że żel TORQ stanowi skuteczne i najszybciej działające źródło energii dostępne na dzisiejszym rynku. System uzupełniania energii TORQ wyjaśnia, jak żel TORQ należy łączyć z naszymi pozostałymi produktami energetycznymi – poświęć chwilę i przeczytaj tę sekcję naszej witryny. Kliknij TUTAJ, jeśli do tej pory tego nie zrobiłeś. Żel TORQ nie zaspokoi Twojego zapotrzebowania na płyny (żaden żel tego nie zrobi), więc ważne abyś stosował ten produkt w połączeniu z TORQ Energy lub TORQ Hypotonic, aby zapewnić sobie optymalną wydajność. Zgodnie z zasadami Systemu uzupełniania energii TORQ w sytuacji, gdy intensywność pocenia jest wysoka, spożycie żeli TORQ należy ograniczyć na rzecz napoju TORQ Energy, aby przywrócić równowagę wodno-elektrolitową organizmu. Z drugiej strony, w warunkach niskiej intensywności pocenia, żel TORQ oraz inne skoncentrowane produkty TORQ (baton TORQ i TORQ Chew) powinny stanowić większą część przyjmowanej energii. Dopóki przyjmujesz 2-3 jednostki TORQ na godzinę, bez względu na scenariusz, uzupełnianie energii jest optymalne. Musisz tylko pamiętać aby więcej pić, jeśli mocno się pocisz, lub mniej pić, gdy pocenie jest mało obfite. TORQ posiada w swojej ofercie także produkt hipotoniczny, który ma za zadanie głównie uzupełniać płyny. Jego nazwa to TORQ Hypotonic. Ten produkt powstał z myślą o sytuacjach, gdy intensywność pocenia jest wyjątkowo wysoka, a uzupełnianie energii ma mniejsze znaczenie (wysoka intensywność pocenia podczas sesji trwających krócej niż godzinę). Jednak można go też stosować jako część Systemu uzupełniania energii TORQ w przypadku długotrwałego wysiłku – wymusza wtedy większe spożycie żeli lub batonów TORQ albo TORQ Chew, niż byłoby to konieczne w połączeniu z TORQ Energy. Aby uzyskać więcej informacji na temat TORQ Hypotonic, kliknij TUTAJ.

image04

Elektrolity:  Żel TORQ zawiera sód, chlor, magnez, potas i wapń, które mają za zadanie uzupełnić elektrolity utracone z potem. Te sole utrzymują w organizmie stan homeostazy, pomagając mu zachować wodę i funkcje mięśni. Produkty niektórych marek nie zawierają wszystkich tych elektrolitów lub zawierają ich mniej niż powinny.

Guarana:  W swojej ofercie posiadamy 6 żeli bez zawartości kofeiny, ale żele o smaku owoców leśnych i Banoffee zawierają po 89 mg kofeiny, dostarczanej za pośrednictwem naturalnej guarany. Kofeina jest psychologicznym środkiem pobudzającym, który wspomaga koncentrację. Spożywanie kofeiny podczas wysiłku może wspomóc ośrodkowy układ nerwowy, zwiększając siłę mięśni i wydajność, a także mobilizując spalanie tłuszczu jako źródła energii, co pozwala oszczędzić zapasy glikogenu (rezerwy węglowodanów w organizmie).

image08

Naturalne aromaty i brak barwników:  Stres wysiłkowy wpływa na trawienie, ponieważ krew zostaje skierowana do pracujących mięśni, a wszelkie substancje rozpuszczone w produkcie zwiększają jego osmolalność, niepotrzebnie utrudniając trawienie. Tak więc niezależnie od debaty zdrowotnej dotyczącej spożywania sztucznych składników podczas wysiłku, na pewno nie jest to odpowiedni czas na ich przyjmowanie. Dlatego stosujemy wyłącznie naturalne aromaty, które organizm potrafi rozpoznać i łatwo strawić. Poza tym nie stosujemy barwników (ani naturalnych ani sztucznych), bo są po prostu zbędne.

Brak syntetycznych substancji słodzących:  Z tych samych powodów, które wymieniliśmy powyżej, nie uznajemy stosowania sztucznych substancji słodzących, takich jak aspartam, acesulfam K, sacharyna czy sukraloza. Te sztuczne słodziki są 100 razy słodsze niż cukier, a aspartam/acesulfam K są szczególnie kontrowersyjne w zakresie długoterminowego wpływu na zdrowie. Nie dają żadnych korzyści pod względem wydajności, a nasza postawa jest wobec nich taka sama, jak w przypadku barwników i konserwantów – jeśli nie są potrzebne w preparacie ze względów funkcjonalnych, po co je dodawać?

image07

Uwaga na końcówki – nie śmieć!  Końcówkę opakowania żelu łatwo zgubić podczas otwierania. A wtedy zaśmieca środowisko. Pozostaw końcówkę przy opakowaniu – dzięki temu nie spadnie na ziemię i przyniesiesz ją do domu razem z resztą opakowania. Dbałość o środowisko jest dla nas bardzo ważna. Zabieraj śmieci do domu lub utylizuj je w odpowiedzialny sposób.

Profile smakowe

image10

image09

 

Informacje o wartościach odżywczych

Składniki (produkty bez zawartości kofeiny):  Maltodekstryna (polimery glukozy 43%), woda, fruktoza (21%), kwas cytrynowy, elektrolity (chlorek sodu, chlorek potasu, mleczan wapnia, węglan magnezu), naturalny aromat (0,2%), środek konserwujący (sorbinian potasu).

 

 

na porcję 45 g

na 100 g

Wartość energetyczna (kJ)

476

1065

Wartość energetyczna (Kcal)

114

255

Tłuszcz (g)

0

0

w tym tłuszcze nasycone (g)

0

0

Węglowodany (g)

28,8

63,9

w tym cukry (g)

9,6

21,3

Błonnik (g)

0

0

Białko (g)

0

0

Sód (mg)

50

111

Chlor (mg)

85,5

190

Potas (mg)

11,5

25,7

Wapń (mg)

4,5

10,1

Magnez (mg)

1

2,3

 

Informacje dla alergików:  Nie zawiera alergenów. Do produkcji nie użyto składników zawierających gluten.

Bez konserwantów // Bez barwników // Bez sztucznych substancji słodzących // Naturalny aromat // Bez zawartości pszenicy // Bez zawartości mleka // Polecany dla wegan

Przetestowany zgodnie z normą ISO 17025 na obecność substancji zabronionych.

 

Składniki (produkty z kofeiną):  Maltodekstryna (polimery glukozy 41,5%), woda, fruktoza (20,7%), naturalny ekstrakt z guarany (1,8%), elektrolity (chlorek sodu, mleczan wapnia, chlorek potasu, węglan magnezu), naturalne aromaty (0,33%), środek konserwujący (sorbinian potasu), kwas cytrynowy.

 

 

na porcję 45 g

na 100 g

Wartość energetyczna (kJ)

478

1045

Wartość energetyczna (Kcal)

112

250

Tłuszcz (g)

0

0

w tym tłuszcze nasycone (g)

0

0

Węglowodany (g)

28

62,2

w tym cukry (g)

9,3

20,7

Błonnik (g)

0

0

Białko (g)

0

0

Sód (mg)

50

111

Chlor (mg)

85,5

190

Potas (mg)

11,5

25,7

Wapń (mg)

4,5

10,1

Magnez (mg)

1

2,3

Kofeina (mg)

89

198

 

Informacje dla alergików:  Nie zawiera alergenów. Do produkcji nie użyto składników zawierających gluten.

Bez konserwantów // Bez barwników // Bez sztucznych substancji słodzących // Naturalny aromat // Bez zawartości pszenicy // Bez zawartości mleka // Polecany dla wegan // Zawiera wysoką dawkę kofeiny

Przetestowany zgodnie z normą ISO 17025 na obecność substancji zabronionych.

Żel TORQ jest dostępny w pojedynczych saszetkach 45 g , kartonach zawierających 15 saszetek (15 x 45 g) i kartonach zawierających 30 saszetek (30 x 45 g). Każdy żel TORQ zawiera 30 g węglowodanów:

image13 image11 image12

 

Jeśli masz jakiekolwiek pytania, skontaktuj się z nami pisząc na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub dzwoniąc na infolinię pod numer 794 270 170.

 

Odnośniki w badaniach

  1. Stellingwerff, T & Cox, GR. (2014 r.) Systematic review: Carbohydrate supplementation on exercise performance or capacity of varying durations. Appl Physiol Nutr Metab. wrzesień 2014 r.;39(9):998-1011.
  2. Wilson. PB., Ingraham, SJ. (2015 r.) Glucose-fructose likely improves gastrointestinal comfort and endurance running performance relative to glucose-only. Scand J Med Sci Sports. [publikacja elektroniczna przed drukiem].
  3. Currell, K & Jeukendrup, A.E. (2008 r.) Superior endurance performance with ingestion of multiple transportable carbohydrates. Med Sci Sports Exerc. 40(2):275-81.
  4. Triplett, D., Doyle, D., Rupp, J., Benardot, D. (2010 r.) An isocaloric glucose-fructose beverage’s effect on simulated 100-km cycling performance compared with a glucose-only beverage. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 20(2):122–31
  5. Tarpey, M.D., Roberts, J.D., Kass, L.S., Tarpey, R.J., Roberts, M.G. (2013 r.) The ingestion of protein with a maltodextrin and fructose beverage on substrate utilisation and exercise performance. Appl Physiol Nutr Metab. 38(12):1245-53.
  6. Rowlands, D.S., Swift, M., Ros, M., Green, J.G. (2012 r.) Composite versus single transportable carbohydrate solution enhances race and laboratory cycling performance. Appl Physiol Nutr Metab. 37(3):425-36.
  7. Baur, D.A., Schroer, A.B., Luden, N.D., Womack, C.J., Smyth, S.A., Saunders, M.J. (2014 r.) Glucose-fructose enhances performance versus isocaloric, but not moderate, glucose. Med Sci Sports Exerc. 46(9):1778-86.
  8. Rowlands, D.S., Thorburn, M.S., Thorp, R.M., Broadbent, S.M., Shi, X. (2008 r.) Effect of graded fructose co-ingestion with maltodextrin on exogenous 14C-fructose and 13C-glucose oxidation efficiency and high-intensity cycling performance. J Appl Physiol. 104:1709–19.
  9. O’Brien, W.J & Rowlands, D.S. (2011 r.) Fructose-maltodextrin ratio in a carbohydrate-electrolyte solution differentially affects exogenous carbohydrate oxidation rate, gut comfort, and performance. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 300(1):G181–9.
  10. O’Brien, W.J., Stannard, S.R., Clarke, J.A., Rowlands, D.S. (2013 r.) Fructose–maltodextrin ratio governs exogenous and other CHO oxidation and performance. Med Sci Sports Exerc. 45(9):1814-24.
  11. Rowlands, D.S., Swift, M., Ros, M., Green, J.G. (2012 r.) Composite versus single transportable carbohydrate solution enhances race and laboratory cycling performance. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. 37(3): 425-436.
  12. Smith, J.W., Pascoe, D.D., Passe, D., Ruby, B.C., Stewart, L.K., Baker, L.B., i in. (2013 r.) Curvilinear dose-response relationship of carbohydrate (0–120 g·h−1) and performance. Med Sci Sports Exerc. 45(2):336-41.
  13. Roberts, J.D., Tarpey, M.D., Kass, L.S., Tarpey, R.J., Roberts, M.G. (2014 r.) Assessing a commercially available sports drink on exogenous carbohydrate oxidation, fluid delivery and sustained exercise performance. J Int Soc Sports Nutr. 11(1):1-14.
  14. Jentjens, R.L., Underwood, K., Achten, J., Currell, K., Mann, C.H., Jeukendrup, A.E. (2006 r.) Exogenous carbohydrate oxidation rates are elevated after combined ingestion of glucose and fructose during exercise in the heat. J Appl Physiol. 100(3):807-16.
  15. Jeukendrup, A.E & Moseley, L. (2010 r.) Multiple transportable carbohydrates enhance gastric emptying and fluid delivery. Scand J Med Sci Sports. 20(1):112-21.
  16. Davis, J.M., Burgess, W.A., Slentz, C.A., Bartoli, W.P. (1990 r.) Fluid availability of sports drinks differing in carbohydrate type and concentration. Am J Clin Nutr. 51(6):1054-7.
  17. Jentjens, R.L., Venables, M.C., Jeukendrup, A.E. (2004 r.) Oxidation of exogenous glucose, sucrose, and maltose during prolonged cycling exercise. J Appl Physiol. 96(4):1285-91.
  18. Jentjens, R.L., Achten, J., Jeukendrup, A.E. (2004 r.) High oxidation rates from combined carbohydrates ingested during exercise. Med Sci Sports Exerc. 36(9):1551-8.
  19. Wallis, G.A., Rowlands, D.S., Shaw, C., Jentjens, R.L., Jeukendrup, A.E. (2005 r.) Oxidation of combined ingestion of maltodextrins and fructose during exercise. Med Sci Sports Exerc. 37(3):426-32.
  20. Jentjens, R.L., Moseley, L., Waring, R.H., Harding, L.K., Jeukendrup, A.E. (2004 r.) Oxidation of combined ingestion of glucose and fructose during exercise. J Appl Physiol. 96(4):1277-84.
  21. Jentjens, R.L & Jeukendrup, A.E. (2005 r.) High rates of exogenous carbohydrate oxidation from a mixture of glucose and fructose ingested during prolonged cycling exercise. Brit J Nutr. 93:485-92.
  22. Fuchs, C.J., Gonzalez, J.T., Beelen, M., Cermak, N.M., Smith, F.E., Thelwall, P.E., Taylor, R., Trenell, M.I., Stevenson, E.J., van Loon, L.J. (2016 r.) Sucrose ingestion after exhaustive exercise accelerates liver, but not muscle glycogen repletion compared with glucose ingestion in trained athletes. J Appl Physi. [publikacja elektroniczna przed drukiem].

Recenzje:

Jeukendrup, A.E. (2010 r.) Carbohydrate and exercise performance: the role of multiple transportable carbohydrates. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. lipiec;13(4):452-7.

Rowlands, D.S., Houltham, S., Musa-Veloso, K., Brown, F., Paulionis, L., Bailey, D. (2015 r.) Fructose-Glucose Composite Carbohydrates and Endurance Performance: Critical Review and Future Perspectives. Sports Med. listopad;45(11):1561-76.