TORQ Energy

image08

torq energy prod hlts

Charakterystyka produktu

TORQ Energy to naturalnie aromatyzowany izotoniczny napój energetyczny, niezawierający sztucznych substancji słodzących, barwników ani konserwantów.  Ten produkt został starannie opracowany w taki sposób, aby dostarczać do pracujących mięśni unikalnej dla TORQ mieszanki węglowodanów i elektrolitów, w formie delikatnie aromatyzowanego, orzeźwiającego i naturalnego napoju. TORQ Energy stanowi część Systemu uzupełniania energii TORQ, więc może być spożywany równolegle z żelami, batonami i cukierkami do żucia TORQ, co zapewnia optymalną wydajność. Poświęć chwilę, aby poczytać o Systemie uzupełniania energii TORQ – kliknij TUTAJ i w pełni wykorzystaj możliwości tego produktu.

image10

TORQ energy dostarcza 30 g łączonych węglowodanów przenośnych (1 jednostka TORQ) w 500 ml. Stanowiąc jednocześnie optymalne źródło energii, dostarcza również płynów i elektrolitów do nawodnienia organizmu i zapewnienia równowagi homeostatycznej. System uzupełniania energii TORQ sugeruje zażywanie 2-3 jednostek TORQ w postaci TORQ Energy wraz z innymi, bardziej zagęszczonymi produktami TORQ, wymienionymi w tabeli poniżej. Im większy wskaźnik pocenia, tym więcej należy przyjąć TORQ Energy względem innych produktów TORQ. Interakcję pomiędzy produktami energetycznymi TORQ wyjaśniliśmy w pełni TUTAJ, a także omówimy bardziej szczegółowo dalej na tej stronie.

 
torq fs table square650

Stosowanie produktu

W sekcji System uzupełniania energii TORQ wyjaśniliśmy dokładnie, jak produkt TORQ Energy współpracuje z pozostałymi produktami (żel TORQbaton TORQ i TORQ Chew). TORQ Energy można stosować na wszystkich poziomach intensywności wysiłku. Ten produkt stanowi podstawę systemu uzupełniania energii TORQ, ponieważ jako jedyny stanowi źródło znaczącej ilości płynów i elektrolitów, wraz z węglowodanami. Z punktu widzenia wydajności, odpowiednie nawadnianie ma oczywiście fundamentalnie znaczenie. Jak wskazuje powyższa tabela, tekstura (forma) produktu TORQ Energy jest MOKRA.

Produkt TORQ Energy jest dostępny w saszetkach jednorazowego użytku (zawartość saszetki należy rozpuścić w 500 ml wody), pojemnikach 500 g (czyli 15 x 500 ml) oraz opakowaniach miękkich 1,5 kg (45 x 500 ml). Do pojemników i opakowań miękkich dodajemy miarkę, której zawartość należy rozpuścić w 250 ml wody (2 miarki na 500 ml, 3 miarki na 750 ml i 4 miarki na 1 litr).

Szczegółowe dane produktu

Łączone węglowodany przenośne: W produkcie TORQ Energy zastosowano mieszankę pochodnych glukozy z fruktozą w proporcjach 2:1, o której mowa w licznych publikacjach zweryfikowanych badań (szczegóły na dole tej strony). Źródła węglowodanów w TORQ Energy stanowią maltodekstryna (z kukurydzy) o bardzo niskiej osmolalności (jest to długołańcuchowa pochodna glukozy) i fruktoza. Udowodniono ponad wszelką wątpliwość, że ta mieszanka węglowodanów dostarcza energii szybciej niż jakakolwiek inna kombinacja węglowodanów lub preparatów zawierających źródła pojedynczych węglowodanów. Obejrzyj dwa króciutkie klipy poniżej. Pokazują, że mieszanka pochodnych glukozy z fruktozą w proporcjach 2:1 dostarcza ponad 40% więcej węglowodanów do krwi na godzinę niż pojedyncze źródło glukozy (następna najlepsza opcja).

Izotoniczność: Wysokogatunkowa maltodekstryna o niskiej osmolalności, stosowana w produktach TORQ, utrzymuje toniczność produktu TORQ Energy tuż poniżej poziomu izotonicznego, zapewniając idealną równowagę pomiędzy dostarczaniem do krwi energii i płynów. Produkt TORQ Energy został zoptymalizowany dosłownie w każdy możliwy sposób. Roztwór hipertoniczny na pierwszym miejscu stawia uzupełnianie energii, natomiast roztwór hipotoniczny działa na odwrót, na pierwszym miejscu stawiając uzupełnianie płynów. Ogromna zaleta roztworu izotonicznego polega na tym, że znajduje się dokładnie pomiędzy tymi dwoma stanami, zapewniając doskonałą podstawę uzupełniania energii w sportach wytrzymałościowych. Jeśli wskaźnik pocenia jest niski, TORQ Energy należy spożywać razem z produktami TORQ o bardziej zwartej konsystencji (żel TORQ, baton TORQ i TORQ Chew). W ten sposób dostarczysz energii szybciej, gdy płyn nie jest aż tak istotny. Jeśli wskaźnik pocenia jest wyższy, należy spożywać więcej TORQ Energy niż produktów o bardziej zwartej konsystencji, utrzymując równowagę izotoniczną. TORQ posiada w swojej ofercie także produkt hipotoniczny o nazwie TORQ Hypotonic, przeznaczony do stosowania w sytuacjach, gdy wskaźnik pocenia jest wyjątkowo wysoki i uzupełnianie energii jest mniej ważne. Aby uzyskać więcej informacji na temat TORQ Hypotonic, kliknij TUTAJ.

Toniczność TORQ Energy (osmolalność/kg) Smak naturalny pomarańczowy: 0,218 // Smak naturalny cytrynowy: 0,222 // Smak naturalny limonkowo-cytrynowy: 0,218 // Smak naturalny różowy grejpfrut: 0,211 // Smak naturalny czarna porzeczka: 0,223 // Smak naturalny waniliowy: 0,211

Toniczność krwi: 0,29

Elektrolity: TORQ Energy zawiera sód, chlor, magnez, potas i wapń, które mają za zadanie uzupełnić elektrolity utracone z potem. Te sole utrzymują w organizmie stan homeostazy, pomagając mu zachować wodę i funkcje mięśni. Produkty niektórych marek nie zawierają wszystkich tych elektrolitów lub zawierają ich mniej niż powinny.

image12

Naturalne aromaty i brak barwników: Stres wysiłkowy wpływa na trawienie, ponieważ krew zostaje skierowana do pracujących mięśni, a wszelkie substancje rozpuszczone w produkcie zwiększają jego osmolalność, niepotrzebnie utrudniając trawienie. Tak więc niezależnie od debaty zdrowotnej dotyczącej spożywania sztucznych składników podczas wysiłku, na pewno nie jest to odpowiedni czas na ich przyjmowanie. Dlatego stosujemy wyłącznie naturalne aromaty, które organizm potrafi rozpoznać i łatwo strawić. Poza tym nie stosujemy barwników (ani naturalnych ani sztucznych), bo są po prostu zbędne.

image17

Brak syntetycznych substancji słodzących: Z tych samych powodów, które wymieniliśmy powyżej, nie uznajemy stosowania sztucznych substancji słodzących, takich jak aspartam, acesulfam K, sacharyna czy sukraloza. Te sztuczne słodziki są 100 razy słodsze niż cukier, a aspartam/acesulfam K są szczególnie kontrowersyjne w zakresie długoterminowego wpływu na zdrowie. Nie dają żadnych korzyści pod względem wydajności, a nasza postawa jest wobec nich taka sama, jak w przypadku barwników i konserwantów – jeśli nie są potrzebne w preparacie ze względów funkcjonalnych, po co je dodawać?

Profile smakowe

image16


image21

Informacje o wartościach odżywczych

Składniki (smak waniliowy): Maltodekstryna (polimery glukozy 60%), fruktoza (30%), naturalny aromat (2%), elektrolity (chlorek sodu, mleczan wapnia, chlorek potasu, węglan magnezu).

 

Składniki (pozostałe smaki): Maltodekstryna (polimery glukozy 60%), fruktoza (30%), kwas cytrynowy, naturalny aromat (2%), elektrolity (chlorek sodu, mleczan wapnia, chlorek potasu, węglan magnezu).

 

 

na 500 ml

na 750 ml

na 1000ml

na 100 g

Wartość energetyczna (kJ)

500

750

1000

1522

Wartość energetyczna (Kcal)

120

180

240

365

Tłuszcz (g)

0

0

0

0

w tym tłuszcze nasycone (g)

0

0

0

0

Węglowodany (g)

30

45

60

91

w tym cukry (g)

10

15

20

30

Błonnik (g)

0

0

0

0

Białko (g)

0

0

0

0

Sód (mg)

275

413

550

Nd

Chlor (mg)

470

706

941

Nd

Potas (mg)

65

96

127

Nd

Wapń (mg)

25

38

50

Nd

Magnez (mg)

6

9

12

Nd

 

Informacje dla alergików: Produkt nie zawiera orzechów oraz jest pakowany w środowisku, w którym nie ma obecności orzechów. Jednak nie możemy zagwarantować, że personel zakładu lub osoby go odwiedzające, nie spożywają/posiadają orzechów. Do produkcji nie użyto składników zawierających gluten.

Bez konserwantów // Bez barwników // Bez sztucznych substancji słodzących // Naturalny aromat // Bez zawartości pszenicy // Bez zawartości mleka // Polecany dla wegan

Przetestowany zgodnie z normą ISO 17025 na obecność substancji zabronionych.

Uwaga: Składniki odżywcze wskazane dla roztworu 500-1000 ml dotyczą zalecanego 6% roztworu izotonicznego. 100 g to zawartość suchego proszku przed rozpuszczeniem.

Produkt TORQ Energy jest dostępny w pojedynczych saszetkach 33 g (na 500 ml napoju), pojemnikach 500 g (15 x 500 ml) i opakowaniach miękkich 1,5 kg (45 x 500 ml):

 

image20image24image22

 

Jeśli masz jakiekolwiek pytania, skontaktuj się z nami pisząc na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub dzwoniąc na infolinię pod numer (z telefonu stacjonarnego) 0344 332 0852

Odwołania w badaniach

  1. Stellingwerff, T & Cox, GR. (2014 r.) Systematic review: Carbohydrate supplementation on exercise performance or capacity of varying durations. Appl Physiol Nutr Metab. wrzesień 2014 r.;39(9):998-1011.
  2. Wilson. PB., Ingraham, SJ. (2015 r.) Glucose-fructose likely improves gastrointestinal comfort and endurance running performance relative to glucose-only. Scand J Med Sci Sports. [publikacja elektroniczna przed drukiem].
  3. Currell, K & Jeukendrup, A.E. (2008 r.) Superior endurance performance with ingestion of multiple transportable carbohydrates. Med Sci Sports Exerc. 40(2):275-81.
  4. Triplett, D., Doyle, D., Rupp, J., Benardot, D. (2010 r.) An isocaloric glucose-fructose beverage’s effect on simulated 100-km cycling performance compared with a glucose-only beverage. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 20(2):122–31
  5. Tarpey, M.D., Roberts, J.D., Kass, L.S., Tarpey, R.J., Roberts, M.G. (2013 r.) The ingestion of protein with a maltodextrin and fructose beverage on substrate utilisation and exercise performance. Appl Physiol Nutr Metab. 38(12):1245-53.
  6. Rowlands, D.S., Swift, M., Ros, M., Green, J.G. (2012 r.) Composite versus single transportable carbohydrate solution enhances race and laboratory cycling performance. Appl Physiol Nutr Metab. 37(3):425-36.
  7. Baur, D.A., Schroer, A.B., Luden, N.D., Womack, C.J., Smyth, S.A., Saunders, M.J. (2014 r.) Glucose-fructose enhances performance versus isocaloric, but not moderate, glucose. Med Sci Sports Exerc. 46(9):1778-86.
  8. Rowlands, D.S., Thorburn, M.S., Thorp, R.M., Broadbent, S.M., Shi, X. (2008 r.) Effect of graded fructose co-ingestion with maltodextrin on exogenous 14C-fructose and 13C-glucose oxidation efficiency and high-intensity cycling performance. J Appl Physiol. 104:1709–19.
  9. O’Brien, W.J & Rowlands, D.S. (2011 r.) Fructose-maltodextrin ratio in a carbohydrate-electrolyte solution differentially affects exogenous carbohydrate oxidation rate, gut comfort, and performance. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 300(1):G181–9.
  10. O’Brien, W.J., Stannard, S.R., Clarke, J.A., Rowlands, D.S. (2013 r.) Fructose–maltodextrin ratio governs exogenous and other CHO oxidation and performance. Med Sci Sports Exerc. 45(9):1814-24.
  11. Rowlands, D.S., Swift, M., Ros, M., Green, J.G. (2012 r.) Composite versus single transportable carbohydrate solution enhances race and laboratory cycling performance. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. 37(3): 425-436.
  12. Smith, J.W., Pascoe, D.D., Passe, D., Ruby, B.C., Stewart, L.K., Baker, L.B., i in. (2013 r.) Curvilinear dose-response relationship of carbohydrate (0–120 g·h−1) and performance. Med Sci Sports Exerc. 45(2):336-41.
  13. Roberts, J.D., Tarpey, M.D., Kass, L.S., Tarpey, R.J., Roberts, M.G. (2014 r.) Assessing a commercially available sports drink on exogenous carbohydrate oxidation, fluid delivery and sustained exercise performance. J Int Soc Sports Nutr. 11(1):1-14.
  14. Jentjens, R.L., Underwood, K., Achten, J., Currell, K., Mann, C.H., Jeukendrup, A.E. (2006 r.) Exogenous carbohydrate oxidation rates are elevated after combined ingestion of glucose and fructose during exercise in the heat. J Appl Physiol. 100(3):807-16.
  15. Jeukendrup, A.E & Moseley, L. (2010 r.) Multiple transportable carbohydrates enhance gastric emptying and fluid delivery. Scand J Med Sci Sports. 20(1):112-21.
  16. Davis, J.M., Burgess, W.A., Slentz, C.A., Bartoli, W.P. (1990 r.) Fluid availability of sports drinks differing in carbohydrate type and concentration. Am J Clin Nutr. 51(6):1054-7.
  17. Jentjens, R.L., Venables, M.C., Jeukendrup, A.E. (2004 r.) Oxidation of exogenous glucose, sucrose, and maltose during prolonged cycling exercise. J Appl Physiol. 96(4):1285-91.
  18. Jentjens, R.L., Achten, J., Jeukendrup, A.E. (2004 r.) High oxidation rates from combined carbohydrates ingested during exercise. Med Sci Sports Exerc. 36(9):1551-8.
  19. Wallis, G.A., Rowlands, D.S., Shaw, C., Jentjens, R.L., Jeukendrup, A.E. (2005 r.) Oxidation of combined ingestion of maltodextrins and fructose during exercise. Med Sci Sports Exerc. 37(3):426-32.
  20. Jentjens, R.L., Moseley, L., Waring, R.H., Harding, L.K., Jeukendrup, A.E. (2004 r.) Oxidation of combined ingestion of glucose and fructose during exercise. J Appl Physiol. 96(4):1277-84.
  21. Jentjens, R.L & Jeukendrup, A.E. (2005 r.) High rates of exogenous carbohydrate oxidation from a mixture of glucose and fructose ingested during prolonged cycling exercise. Brit J Nutr. 93:485-92.
  22. Fuchs, C.J., Gonzalez, J.T., Beelen, M., Cermak, N.M., Smith, F.E., Thelwall, P.E., Taylor, R., Trenell, M.I., Stevenson, E.J., van Loon, L.J. (2016 r.) Sucrose ingestion after exhaustive exercise accelerates liver, but not muscle glycogen repletion compared with glucose ingestion in trained athletes. J Appl Physi. [publikacja elektroniczna przed drukiem].

Recenzje:

Jeukendrup, A.E. (2010 r.) Carbohydrate and exercise performance: the role of multiple transportable carbohydrates. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. lipiec;13(4):452-7.

Rowlands, D.S., Houltham, S., Musa-Veloso, K., Brown, F., Paulionis, L., Bailey, D. (2015 r.) Fructose-Glucose Composite Carbohydrates and Endurance Performance: Critical Review and Future Perspectives. Sports Med. listopad;45(11):1561-76.