TORQ BATON

image01

torq bar prod hlts

Charakterystyka produktu

Baton TORQ ma bardzo małą zawartość tłuszczu, jest wilgotny i łatwy do przeżucia. Jego zadanie to niezwykle szybkie i skuteczne dostarczanie do pracujących mięśni unikalnej mieszanki TORQ, na którą składają się łączone węglowodany przenośne. Cztery z batonów TORQ posiadają certyfikat Fairtrade, a jeden posiada certyfikat Soil Association – jest w pełni organiczny i zastosowano w nim owoce hodowane zgodnie ze standardami Fairtrade. Cztery batony z oznaczeniem Fairtrade zawierają również dawkę D-rybozy oraz mieszankę witamin i minerałów stanowiącą podbudowę dla późniejszej regeneracji. Baton TORQ stanowi część Systemu uzupełniania energii TORQ, więc może być spożywany równolegle z napojami, żelami i cukierkami do żucia TORQ, co zapewnia optymalną wydajność. Poświęć chwilę, aby poczytać o Systemie uzupełniania energii TORQ kliknij TUTAJ i w pełni wykorzystaj możliwości tego produktu.

image02

Każdy baton TORQ zawiera 30 gramów łączonych węglowodanów przenośnych (1 jednostka TORQ). System uzupełniania energii TORQ sugeruje zażywanie 2-3 jednostek TORQ na godzinę w postaci napoju energetycznego TORQ Energy wraz z innymi, bardziej zagęszczonymi produktami TORQ, wymienionymi w tabeli poniżej. Baton TORQ to jeden z nich. Im wyższy wskaźnik pocenia, tym więcej należy wypić TORQ Energy względem produktów o większym stężeniu, a gdy wskaźnik pocenia jest niższy, należy mniej pić, a spożywać więcej bardziej skoncentrowanych produktów energetycznych TORQ. Wybór produktu należy do Ciebie. Żel TORQ, baton TORQ i TORQ Chew zawierają łączone węglowodany przenośne. Jedyna różnica między nimi to konsystencja – gładka, miękka lub ciągnąca. Interakcję pomiędzy produktami energetycznymi TORQ wyjaśniliśmy w pełni TUTAJ, a także omówimy bardziej szczegółowo dalej na tej stronie.

torq fs table square650

Stosowanie produktu

W sekcji  System uzupełniania energii TORQ wyjaśniliśmy dokładnie, jak baton TORQ współpracuje z pozostałymi produktami energetycznymi TORQ ( TORQ Energy żel TORQ i TORQ Chew). Naszym zdaniem baton TORQ to najdelikatniejszy i najłatwiejszy w konsumpcji baton energetyczny dostępny na rynku – niezwykle łatwo spożywa się go podczas treningu. Jednak najszybszym sposobem na spożycie 30 gramów węglowodanów (1 jednostka TORQ) jest zjedzenie żelu TORQ. Dlatego nie zalecamy jedzenia batonów TORQ lub cukierków TORQ Chew podczas wyścigu lub treningu o bardzo wysokiej intensywności – przyspieszony oddech znacznie to utrudnia. Z tych powodów doradzamy łączenie napoju TORQ Energy z żelami energetycznymi TORQ podczas bardzo intensywnych wyścigów, a z batonami TORQ i cukierkami TORQ Chew na dłuższych dystansach lub podczas treningów o mniejszej intensywności. W systemie uzupełniania energii TORQ wspaniałe jest to, że wybór należy do Ciebie. Szanujemy fakt, że każdy ma swoje preferencje. Jak wskazuje powyższa tabela, konsystencja produktu Baton TORQ jest MIĘKKA.

Szczegółowe dane produktu

Łączone węglowodany przenośne:  W batonie TORQ zastosowano mieszankę pochodnych glukozy z fruktozą w proporcjach 2:1, o której mowa w licznych publikacjach zweryfikowanych badań (szczegóły na dole tej strony). Źródła węglowodanów w batonie TORQ stanowią maltodekstryna (z kukurydzy) o bardzo niskiej osmolalności (jest to długołańcuchowa pochodna glukozy), owies, rodzynki, płatki ryżowe i syrop fruktozowy. 12-13% składników batonu TORQ pochodzi z prawdziwych owoców – tych, które nadają mu smak. Udowodniono ponad wszelką wątpliwość, że ta mieszanka węglowodanów dostarcza energii szybciej niż jakakolwiek inna kombinacja węglowodanów lub preparatów zawierających źródła pojedynczych węglowodanów. Obejrzyj dwa króciutkie klipy poniżej. Pokazują, że mieszanka pochodnych glukozy z fruktozą w proporcjach 2:1 dostarcza ponad 40% więcej węglowodanów do krwi na godzinę niż pojedyncze źródło glukozy (następna najlepsza opcja).

grafika1 glukoza

grafika2 glukaza i fruktoza

Hipertoniczność:  Skoncentrowana forma batona TORQ sprawia, że ma on właściwości hipertoniczne co oznacza, że został zoptymalizowany tak, aby stanowił uzupełnienie energii, nie płynów. To, oraz unikalna mieszanka łączonych węglowodanów przenośnych (wyjaśniliśmy powyżej), a także miękka, wilgotna i ciągnąca konsystencja sprawiają, że baton TORQ to niezwykle skuteczne źródło energii użytkowej. System uzupełniania energii TORQ wyjaśnia, jak batony TORQ należy łączyć z naszymi pozostałymi produktami energetycznymi – poświęć chwilę i przeczytaj tę sekcję naszej witryny. Kliknij TUTAJ, jeśli do tej pory tego nie zrobiłeś. Baton TORQ nie zaspokoi Twojego zapotrzebowania na płyny, więc ważne abyś stosował ten produkt w połączeniu z napojem TORQ Energy lub  TORQ Hypotonic, aby zapewnić sobie optymalną wydajność. Zgodnie z zasadami Systemu uzupełniania energii TORQ w sytuacji, gdy intensywność pocenia jest wysoka, spożycie batonów TORQ należy ograniczyć na rzecz napoju TORQ Energy, aby przywrócić równowagę wodno-elektrolitową organizmu. Z drugiej strony, w warunkach niskiej intensywności pocenia, baton TORQ oraz inne skoncentrowane produkty TORQ ( żel TORQ  i  TORQ Chew) powinny stanowić większą część przyjmowanej energii. Dopóki przyjmujesz 2-3 jednostki TORQ na godzinę, bez względu na scenariusz, uzupełnianie energii jest optymalne. Musisz tylko pamiętać aby więcej pić, jeśli mocno się pocisz, lub mniej pić, gdy pocenie jest mało obfite. TORQ posiada w swojej ofercie także produkt hipotoniczny, który ma za zadanie głównie uzupełniać płyny. Jego nazwa to TORQ Hypotonic. Ten produkt powstał z myślą o sytuacjach, gdy intensywność pocenia jest wyjątkowo wysoka, a uzupełnianie energii ma mniejsze znaczenie (wysoka intensywność pocenia podczas sesji trwających krócej niż godzinę). Jednak można go też stosować jako część Systemu uzupełniania energii TORQ w przypadku długotrwałego wysiłku – wymusza wtedy większe spożycie żeli lub batonów TORQ albo TORQ Chew, niż byłoby to konieczne w połączeniu z TORQ Energy. Aby uzyskać więcej informacji na temat TORQ Hypotonic, kliknij TUTAJ.

image04

Łatwy do zjedzenia:  Niby prosta sprawa, ale jedną z głównych motywacji dla powstania batona TORQ 2003 r. było spostrzeżenie, że co drugi baton energetyczny na rynku był niemożliwy do zjedzenia. Uznaliśmy, że pierwsza zasada w żywieniu sportowców powinna brzmieć: „Musisz być w stanie to zjeść” – bo niezależnie od stopnia zaawansowania produktu, jeżeli nie możesz wprowadzić tych kalorii do organizmu, baton nie zadziała. TORQ wprowadził baton z etykietą informującą, że jest „wilgotny i ciągnący”, a reszta (jak mówią) to już historia. Nasz pierwszy produkt energetyczny do dziś pozostaje tak samo popularny.

Niska zawartość tłuszczu:  Kolejna fundamentalna zasada żywieniowa jest taka, że produkt energetyczny MUSI mieć niską zawartość tłuszczu, aby możliwe było szybkie i sprawne przyswojenie zawartych w nim węglowodanów. Chociaż problem ten nie dotyczy dostępnych na rynku napojów i żeli energetycznych, producenci nadal borykają się z nim w przypadku batonów. Wyjątkowo trudno jest wyprodukować smaczny baton energetyczny o niskiej zawartości tłuszczu, również dlatego że zasady odżywiania i zdrowy rozsądek idą w odstawkę, jeśli klienci są bardziej zainteresowani kupnem batona w polewie z czekolady/jogurtu lub zawierającego orzechy, nawet jeśli nie działa tak, jak należy. Baton TORQ – nasz pierwszy produkt – podsumowuje nasz stosunek do żywienia sportowców oraz do naszych klientów. Naszym zadaniem jest wytwarzanie możliwie najlepszych produktów z wykorzystaniem wszelkich dostępnych wyników badań – tu nie idziemy na żadne kompromisy.

image08

Ryboza:  D-ryboza to naturalny pięciowęglowy cukier prosty, wytwarzany przez ludzki organizm z glukozy. Jest obecna w każdej żywej komórce ciała. D-ryboza jest wykorzystywana przez organizm do produkcji ATP (jednostka energii komórkowej). Po szczególnie ciężkim treningu, pełna regeneracja na poziomie komórkowym (co wymaga wykorzystania rybozy) może trwać wiele dni. Badania dowodzą, że suplementacja rybozą może przyspieszyć regenerację komórek aż o 340-430% (zobacz odwołania na dole tej strony). Ryboza to bardzo ważny składnik, który dodajemy do naszych batonów TORQ oraz do napoju TORQ Recovery – odgrywa ona bardzo wyjątkową rolę w procesie regeneracji. Aby uzyskać więcej informacji na temat tego niesamowitego składnika odżywczego, kliknij TUTAJ.

Oznaczenia Fairtrade i Organic:  Cztery z naszych batonów posiadają certyfikat Fairtrade co oznacza, że rolnicy z krajów rozwijających się, skąd pochodzą składniki naszych produktów, otrzymują uczciwą cenę za swoje zbiory. Organiczny baton TORQ Mango zawiera mango pochodzące z upraw fair trade oraz certyfikat organiczności wydany przez Soil Association. Te wartości i zasady są dla nas niezwykle ważne.

image07

Brak aromatów i barwników:  Stres wysiłkowy wpływa na trawienie, ponieważ krew zostaje skierowana do pracujących mięśni, a wszelkie substancje rozpuszczone w produkcie zwiększają jego osmolalność, niepotrzebnie utrudniając trawienie. Tak więc niezależnie od debaty zdrowotnej dotyczącej spożywania sztucznych składników podczas wysiłku, na pewno nie jest to odpowiedni czas na ich przyjmowanie. Dlatego do batonów TORQ nie dodajemy żadnych aromatów (wystarczą te, które naturalnie występują w składnikach) ani barwników (czy to sztucznych czy naturalnych), ponieważ są po prostu zbędne.

Brak syntetycznych substancji słodzących:  Z tych samych powodów, które wymieniliśmy powyżej, nie uznajemy stosowania sztucznych substancji słodzących, takich jak aspartam, acesulfam K, sacharyna czy sukraloza. Te sztuczne słodziki są 100 razy słodsze niż cukier, a aspartam/acesulfam K są szczególnie kontrowersyjne w zakresie długoterminowego wpływu na zdrowie. Nie dają żadnych korzyści pod względem wydajności, a nasza postawa jest wobec nich taka sama, jak w przypadku barwników i konserwantów – jeśli nie są potrzebne w preparacie ze względów funkcjonalnych, po co je dodawać?

Profile smakowe

image10

image09

Informacje o wartościach odżywczych

Składniki (Pikantna morela): Owies (gluten) (24%), rodzynki (19%), maltodekstryna, syrop fruktozowy, morele (dwutlenek siarki) (13%), płatki ryżowe (mąka ryżowa, mąka jęczmienna (gluten), cukier, olej słonecznikowy, emulgator, lecytyna słonecznikowa) (7%), ryboza (0,77%), miks witamin i minerałów (0,4%).

 

 

na porcję 45 g

na 100 g

Wartość energetyczna (kJ)

612

1359

Wartość energetyczna (Kcal)

146

335

Tłuszcz (g)

1

2,3

w tym tłuszcze nasycone (g)

0,2

0,4

Węglowodany (g)

32,1

71,3

w tym cukry (g)

12,7

28,1

Błonnik (g)

1,9

4,3

Białko (g)

2

4,3

Sód (mg)

4,5

10

Cynk (mg)

1,7

3,8

Żelazo (mg)

1,6

3,5

Niacyna (mg)

1,5

3,3

Witamina E (mg)

0,9

2

Kwas pantotenowy (µg)

0,5

1,2

Witamina B6 (µg)

225

500

Ryboflawina (µg)

203

450

Tiamina (µg)

158

350

Witamina A (µg)

90

200

Folacyna (µg)

23

50

Biotyna (µg)

17

38

Witamina D (µg)

0,4

0,8

Witamina B12 (µg)

0,2

0,4

 

image12Informacje dla alergików:  Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubionym drukiem. Zawiera gluten. W celu zachowania cierpkiego smaku moreli pochodzącej z upraw fair trade, zastosowano siarczyny. Podczas produkcji podjęliśmy odpowiednie kroki, aby zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego orzechami, nasionami sezamu i mlekiem.

Bez barwników // Bez sztucznych substancji słodzących // Bez aromatów // Odpowiednie dla wegan // Certyfikat Fairtrade

Przetestowany zgodnie z normą ISO 17025 na obecność substancji zabronionych.

 

Składniki (Suszone banany): Owies (gluten) (23%), rodzynki (19%), banany (12%), maltodekstryna, syrop fruktozowy, płatki ryżowe (mąka ryżowa, mąka jęczmienna (gluten), cukier, olej słonecznikowy, emulgator, lecytyna słonecznikowa) (7%), ryboza (0,77%), miks witamin i minerałów (0,4%).

 

 

na porcję 45 g

na 100 g

Wartość energetyczna (kJ)

615

1366

Wartość energetyczna (Kcal)

147

326

Tłuszcz (g)

1

2,2

w tym tłuszcze nasycone (g)

0,1

0,3

Węglowodany (g)

32,4

71,9

w tym cukry (g)

11,5

25,6

Błonnik (g)

1,7

3,7

Białko (g)

1,9

4,3

Sód (mg)

4,5

10

Cynk (mg)

1,7

3,8

Żelazo (mg)

1,6

3,5

Niacyna (mg)

1,5

3,3

Witamina E (mg)

0,9

2

Kwas pantotenowy (µg)

0,5

1,2

Witamina B6 (µg)

225

500

Ryboflawina (µg)

203

450

Tiamina (µg)

158

350

Witamina A (µg)

90

200

Folacyna (µg)

23

50

Biotyna (µg)

17

38

Witamina D (µg)

0,4

0,8

Witamina B12 (µg)

0,2

0,4

 

image12Informacje dla alergików: Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubionym drukiem . Zawiera gluten. Podczas produkcji podjęliśmy odpowiednie kroki, aby zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego orzechami, nasionami sezamu i mlekiem.

Bez konserwantów // Bez barwników // Bez sztucznych substancji słodzących // Bez aromatów // Odpowiednie dla wegan // Certyfikat Fairtrade

Przetestowany zgodnie z normą ISO 17025 na obecność substancji zabronionych.

 

Składniki (Malinowo-jabłkowy):  Owies (gluten) (23%), rodzynki (20%), maltodekstryna, syrop fruktozowy, jabłka (11%), płatki ryżowe (mąka ryżowa, mąka jęczmienna (gluten), cukier, olej słonecznikowy, emulgator, lecytyna słonecznikowa) (7%), maliny (2,3%), ryboza (0,77%), miks witamin i minerałów (0,4%).

 

 

na porcję 45 g

na 100 g

Wartość energetyczna (kJ)

598

1329

Wartość energetyczna (Kcal)

143

318

Tłuszcz (g)

1

2,2

w tym tłuszcze nasycone (g)

0,1

0,3

Węglowodany (g)

31,9

70,8

w tym cukry (g)

14,9

33,3

Błonnik (g)

2

4,5

Białko (g)

1,9

4,1

Sód (mg)

4,5

10

Cynk (mg)

1,7

3,8

Żelazo (mg)

1,6

3,5

Niacyna (mg)

1,5

3,3

Witamina E (mg)

0,9

2

Kwas pantotenowy (µg)

0,5

1,2

Witamina B6 (µg)

225

500

Ryboflawina (µg)

203

450

Tiamina (µg)

158

350

Witamina A (µg)

90

200

Folacyna (µg)

23

50

Biotyna (µg)

17

38

Witamina D (µg)

0,4

0,8

Witamina B12 (µg)

0,2

0,4

 

image12Informacje dla alergików:  Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubionym drukiem. Zawiera gluten. Podczas produkcji podjęliśmy odpowiednie kroki, aby zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego orzechami, nasionami sezamu i mlekiem.

Bez konserwantów // Bez barwników // Bez sztucznych substancji słodzących // Bez aromatów // Odpowiednie dla wegan // Certyfikat Fairtrade

Przetestowany zgodnie z normą ISO 17025 na obecność substancji zabronionych.

 

Składniki (Ananasowo-imbirowy): Owies (gluten) (24%), rodzynki (19%), maltodekstryna, syrop fruktozowy, ananas (12%), płatki ryżowe (mąka ryżowa, mąka jęczmienna (gluten), cukier, olej słonecznikowy, emulgator, lecytyna słonecznikowa) (7%), ryboza (0,77%), imbir (0,5%), miks witamin i minerałów (0,4%).

 

 

na porcję 45 g

na 100 g

Wartość energetyczna (kJ)

625

1388

Wartość energetyczna (Kcal)

149

332

Tłuszcz (g)

1

2,3

w tym tłuszcze nasycone (g)

0,2

0,4

Węglowodany (g)

32,9

73,2

w tym cukry (g)

14,5

32,3

Błonnik (g)

1,7

3,7

Białko (g)

1,9

4,3

Sód (mg)

4,5

10

Cynk (mg)

1,7

3,8

Żelazo (mg)

1,6

3,5

Niacyna (mg)

1,5

3,3

Witamina E (mg)

0,9

2

Kwas pantotenowy (µg)

0,5

1,2

Witamina B6 (µg)

225

500

Ryboflawina (µg)

203

450

Tiamina (µg)

158

350

Witamina A (µg)

90

200

Folacyna (µg)

23

50

Biotyna (µg)

17

38

Witamina D (µg)

0,4

0,8

Witamina B12 (µg)

0,2

0,4

 

image12Informacje dla alergików:  Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubionym drukiem . Zawiera gluten. Podczas produkcji podjęliśmy odpowiednie kroki, aby zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego orzechami, nasionami sezamu i mlekiem.

Bez konserwantów // Bez barwników // Bez sztucznych substancji słodzących // Bez aromatów // Odpowiednie dla wegan // Certyfikat Fairtrade

Przetestowany zgodnie z normą ISO 17025 na obecność substancji zabronionych.

 

Składniki (Organiczne mango):  Organiczny owies (gluten) (23%), organiczne rodzynki (organiczne rodzynki, organiczny olej palmowy) (19%), organiczna maltodekstryna, organiczny syrop fruktozowy, organiczne mango (12%), organiczne płatki ryżowe (organiczna mąka ryżowa, organiczny cukier, organiczny ekstrakt słodowy, organiczny olej słonecznikowy, lecytyna słonecznikowa) (7%).

 

 

na porcję 45 g

na 100 g

Wartość energetyczna (kJ)

602

1338

Wartość energetyczna (Kcal)

144

320

Tłuszcz (g)

1

2,3

w tym tłuszcze nasycone (g)

0,2

0,4

Węglowodany (g)

32,1

71,4

w tym cukry (g)

14,2

31,6

Błonnik (g)

1,5

3,4

Białko (g)

1,8

3,9

Sód (mg)

4,5

10

 

image12Informacje dla alergików:  Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubionym drukiem. Zawiera gluten. Podczas produkcji podjęliśmy odpowiednie kroki, aby zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego orzechami, nasionami sezamu i mlekiem.

Bez konserwantów //  Bez barwników // Bez sztucznych substancji słodzących // Bez aromatów // Odpowiednie dla wegan // Certyfikat Soil Association Organic GB-ORG-05

Przetestowany zgodnie z normą ISO 17025 na obecność substancji zabronionych.

Baton TORQ jest dostępny w pojedynczych saszetkach 45 g, kartonach zawierających 15 saszetek (15 x 45 g) i kartonach zawierających 30 saszetek (30 x 45 g). Każdy baton TORQ zawiera 30 g łączonych węglowodanów przenośnych:

image13image14image15

 

Jeśli masz jakiekolwiek pytania, skontaktuj się z nami pisząc na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub dzwoniąc na infolinię pod numer 794 270 170.

  1. Stellingwerff, T & Cox, GR. (2014 r.) Systematic review: Carbohydrate supplementation on exercise performance or capacity of varying durations. Appl Physiol Nutr Metab. wrzesień 2014 r.;39(9):998-1011.
  2. Wilson. PB., Ingraham, SJ. (2015 r.) Glucose-fructose likely improves gastrointestinal comfort and endurance running performance relative to glucose-only. Scand J Med Sci Sports. [publikacja elektroniczna przed drukiem].
  3. Currell, K & Jeukendrup, A.E. (2008 r.) Superior endurance performance with ingestion of multiple transportable carbohydrates. Med Sci Sports Exerc. 40(2):275-81.
  4. Triplett, D., Doyle, D., Rupp, J., Benardot, D. (2010 r.) An isocaloric glucose-fructose beverage’s effect on simulated 100-km cycling performance compared with a glucose-only beverage. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 20(2):122–31
  5. Tarpey, M.D., Roberts, J.D., Kass, L.S., Tarpey, R.J., Roberts, M.G. (2013 r.) The ingestion of protein with a maltodextrin and fructose beverage on substrate utilisation and exercise performance. Appl Physiol Nutr Metab. 38(12):1245-53.
  6. Rowlands, D.S., Swift, M., Ros, M., Green, J.G. (2012 r.) Composite versus single transportable carbohydrate solution enhances race and laboratory cycling performance. Appl Physiol Nutr Metab. 37(3):425-36.
  7. Baur, D.A., Schroer, A.B., Luden, N.D., Womack, C.J., Smyth, S.A., Saunders, M.J. (2014 r.) Glucose-fructose enhances performance versus isocaloric, but not moderate, glucose. Med Sci Sports Exerc. 46(9):1778-86.
  8. Rowlands, D.S., Thorburn, M.S., Thorp, R.M., Broadbent, S.M., Shi, X. (2008 r.) Effect of graded fructose co-ingestion with maltodextrin on exogenous 14C-fructose and 13C-glucose oxidation efficiency and high-intensity cycling performance. J Appl Physiol. 104:1709–19.
  9. O’Brien, W.J & Rowlands, D.S. (2011 r.) Fructose-maltodextrin ratio in a carbohydrate-electrolyte solution differentially affects exogenous carbohydrate oxidation rate, gut comfort, and performance. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 300(1):G181–9.
  10. O’Brien, W.J., Stannard, S.R., Clarke, J.A., Rowlands, D.S. (2013 r.) Fructose–maltodextrin ratio governs exogenous and other CHO oxidation and performance. Med Sci Sports Exerc. 45(9):1814-24.
  11. Rowlands, D.S., Swift, M., Ros, M., Green, J.G. (2012 r.) Composite versus single transportable carbohydrate solution enhances race and laboratory cycling performance. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. 37(3): 425-436.
  12. Smith, J.W., Pascoe, D.D., Passe, D., Ruby, B.C., Stewart, L.K., Baker, L.B., i in. (2013 r.) Curvilinear dose-response relationship of carbohydrate (0–120 g·h−1) and performance. Med Sci Sports Exerc. 45(2):336-41.
  13. Roberts, J.D., Tarpey, M.D., Kass, L.S., Tarpey, R.J., Roberts, M.G. (2014 r.) Assessing a commercially available sports drink on exogenous carbohydrate oxidation, fluid delivery and sustained exercise performance. J Int Soc Sports Nutr. 11(1):1-14.
  14. Jentjens, R.L., Underwood, K., Achten, J., Currell, K., Mann, C.H., Jeukendrup, A.E. (2006 r.) Exogenous carbohydrate oxidation rates are elevated after combined ingestion of glucose and fructose during exercise in the heat. J Appl Physiol. 100(3):807-16.
  15. Jeukendrup, A.E & Moseley, L. (2010 r.) Multiple transportable carbohydrates enhance gastric emptying and fluid delivery. Scand J Med Sci Sports. 20(1):112-21.
  16. Davis, J.M., Burgess, W.A., Slentz, C.A., Bartoli, W.P. (1990 r.) Fluid availability of sports drinks differing in carbohydrate type and concentration. Am J Clin Nutr. 51(6):1054-7.
  17. Jentjens, R.L., Venables, M.C., Jeukendrup, A.E. (2004 r.) Oxidation of exogenous glucose, sucrose, and maltose during prolonged cycling exercise. J Appl Physiol. 96(4):1285-91.
  18. Jentjens, R.L., Achten, J., Jeukendrup, A.E. (2004 r.) High oxidation rates from combined carbohydrates ingested during exercise. Med Sci Sports Exerc. 36(9):1551-8.
  19. Wallis, G.A., Rowlands, D.S., Shaw, C., Jentjens, R.L., Jeukendrup, A.E. (2005 r.) Oxidation of combined ingestion of maltodextrins and fructose during exercise. Med Sci Sports Exerc. 37(3):426-32.
  20. Jentjens, R.L., Moseley, L., Waring, R.H., Harding, L.K., Jeukendrup, A.E. (2004 r.) Oxidation of combined ingestion of glucose and fructose during exercise. J Appl Physiol. 96(4):1277-84.
  21. Jentjens, R.L & Jeukendrup, A.E. (2005 r.) High rates of exogenous carbohydrate oxidation from a mixture of glucose and fructose ingested during prolonged cycling exercise. Brit J Nutr. 93:485-92.
  22. Fuchs, C.J., Gonzalez, J.T., Beelen, M., Cermak, N.M., Smith, F.E., Thelwall, P.E., Taylor, R., Trenell, M.I., Stevenson, E.J., van Loon, L.J. (2016 r.) Sucrose ingestion after exhaustive exercise accelerates liver, but not muscle glycogen repletion compared with glucose ingestion in trained athletes. J Appl Physi. [publikacja elektroniczna przed drukiem].

Recenzje:

Jeukendrup, A.E. (2010 r.) Carbohydrate and exercise performance: the role of multiple transportable carbohydrates. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. lipiec;13(4):452-7.

Rowlands, D.S., Houltham, S., Musa-Veloso, K., Brown, F., Paulionis, L., Bailey, D. (2015 r.) Fructose-Glucose Composite Carbohydrates and Endurance Performance: Critical Review and Future Perspectives. Sports Med. listopad;45(11):1561-76.

Ryboza:

Burke, E.R. dr (1999 r.). D-Ribose, what you need to know. Avery Publishing Group.

Burke, E.R. dr (2002 r.). Serious Cycling. Human Kinetics. Strony 167-169 (D-ryboza).